Op de naamdag van de heilige Josephina Bakhita bidden we voor de slachtoffers van mensenhandel. En dat is bepaald niet voor niets, gezien haar traumatische geschiedenis.
Josephina Bakhita werd rond 1869 geboren in de Sudanese regio Darfur. Toen ze een jaar of zeven was, werd ze ontvoerd door Arabische slavenhandelaars. Ze was zo getraumatiseerd door haar gevangenneming dat ze zich haar naam niet meer kon herinneren. De slavenhandelaars gaven haar de naam Bakhita, wat cynisch genoeg ‘geluksvogeltje’ betekent.
Daar leerde ze God kennen, die ze altijd bij zich gevoeld had
In de daaropvolgende jaren werd ze vijf keer aan een andere eigenaar doorverkocht. Haar vijfde meester was een Italiaanse consul. Hij bracht haar naar Italië en deed haar cadeau aan een goede vriend en diens vrouw. Die lieten haar op hun dochtertje passen. Toen de familie voor zaken naar het buitenland ging, brachten ze Bakhita en het kind onder bij de Zusters van Liefde van Canossa in Venetië. Daar leerde ze God kennen, die ze altijd bij zich gevoeld had, maar zonder te weten wie Hij was.
Toen de familie terugkeerde van hun reis en naar het klooster gingen om hun dochter en haar oppas op te halen, verzette Bakhita zich. Daarop stelde de rechter haar in vrijheid, want slavernij werd niet door de wet erkend in Italië.
In 1890 (Bakhita was toen ongeveer 21 jaar) vroeg ze om gedoopt te worden en kreeg ze de naam Josephina. Drie jaar later trad ze in bij de Zusters van Canossa. In de daaropvolgende vijftig jaar leidde ze een leven van eenvoud, gebed en dienst. Als portierster van het klooster was ze bij iedereen bekend om haar vriendelijkheid.
Josephina is de patrones van de slachtoffers van mensenhandel
In de laatste jaren van haar leven leed ze onder ziekte en werd ze achtervolgd door herinneringen aan de zweepslagen en afranselingen die ze in de tijd van haar slavernij had moeten ondergaan. Josephina Bakhita stierf in Schio bij Vicenza op 8 februari 1947.
In 2000 werd Josephina Bakhita heilig verklaard, waarmee ze de eerste Sudanese heilige uit de geschiedenis werd. Josephina is de patrones van de slachtoffers van mensenhandel, een hedendaagse vorm van slavernij.
Mensenhandel is het uitbuiten van mensen om er geld mee te verdienen. Deze uitbuiting kan seksueel zijn, in de prostitutie bijvoorbeeld, of economisch: in de bouwsector, de horeca, huisarbeid. Mensenhandel is niet hetzelfde als mensensmokkel, het tegen betaling illegaal over een grens helpen van mensen, maar hangt er soms wel mee samen. Er is immers mensenhandel binnen landsgrenzen, maar ook over nationale grenzen heen.
Ramingen gaan tot 21 miljoen slachtoffers per jaar wereldwijd
Hoeveel slachtoffers van mensenhandel er precies zijn, is moeilijk te zeggen; vele blijven immers onder de radar. De gerapporteerde gevallen zijn maar het topje van de ijsberg. Ramingen gaan tot 21 miljoen slachtoffers per jaar wereldwijd.
Heilige Josephina, wees hun voorspraak.