Erik Galle schreef Om een ander, meditaties bij de kruisweg. Het schrijfproces schudde hem flink door elkaar, vertelt hij in deze podcast.
Het maken van de meditaties bij de kruisweg van Jezus was geen vrijblijvende schrijfoefening. Omdat Erik Galle hoopte dat de lezer via zijn woorden een plek zou innemen langs de kant van de kruisweg, dompelde hij zich volledig onder in de lijdensweg van Christus. Daarvoor plaatste hij zich in zijn verbeelding tussen de menigte. Wat zag hij, wat hoorde, rook en voelde hij? Maar vooral: hoe verhield hij zich tot de lijdende man die zijn kruis droeg?
Een van de dingen die Galle ontdekte was Jezus’ menselijkheid. Door de straten van Jeruzalem liep een man die heel radicaal een weg ging. “Wat mij tijdens het kijken naar de kruisweg diep trof, was dat Jezus drie keer viel. Als toeschouwer denk je bij de derde keer: nu is het gedaan, nu staat hij niet meer op. Ik heb Jezus zien onderhandelen met de dood. Maar de liefde won. Was het voor hemzelf geweest, dan had zijn lijf gezegd: het is genoeg. Maar hij ging die hele kruisweg om een ander en daardoor oversteeg hij zichzelf.”
Verlossing is mij laten beminnen door een liefde die mij te boven gaat
In de kruisweg die Galle schreef, keren twee gevoelsbewegingen steeds terug: het verlangen Jezus van dichterbij te volgen én de weerstand hem te naderen, uit angst voor de menigte langs de kant. “Ik voelde dat ik bang was dat de menigte zou ontdekken dat ik bij hem hoorde. En wat zou er dan met mij gebeuren?”
De lijdensweg van Jezus gaat over verlossing, maar dat aspect was voor Galle altijd wat abstract gebleven. Totdat tijdens het schrijfproces de volgende zin hem inviel: ‘Mijn verstand kan er niet bij, maar diep in mij voel ik aan dat verlossing betekent zich te laten beminnen door een liefde die te groot is om ze te begrijpen’. “Die zin ervaar ik als een geschenk. Verlossing is bemind worden. Maar niet op de maximale manier zoals ik dat bij mensen ervaar, maar op een manier die zelfs mijn denken overstijgt. Om vervolgens meteen de vraag te stellen: maar in hoeverre durf ik echt te geloven dat ik bemind word met een liefde die groter is dan mijn verstand kan bevatten? En laat ik mij wel verlossen?”
Het lijkt iets van mijn korte termijngeheugen te zijn
Dit geloofsinzicht raakt volgens Galle de kern van zijn geloof en toch – of juist daardoor – heeft het een wat eigenaardig karakter. “Ik kan die waarheid soms sterk ervaren, maar ik kan die ervaring niet vastgrijpen. Het is zoals een beitel die plots een diepte toont. Je voelt: in die diepte zit het, maar een dag later verlaat je die diepte ook weer. En twee dagen later zeg je: daar was het en je keert er naar terug. En dan vergeet je het opnieuw. Is dat niet bizar? Het lijkt iets van mijn korte termijngeheugen te zijn, terwijl ik besef: dit is het belangrijkste van mijn leven.”
In deze aflevering van de podcast Over Leven Gesproken leggen we samen met Erik Galle een deel van kruisweg af, met teksten die hij geschreven heeft. Beluister de podcast hierboven. Of klik op deze link. #overlevengesproken
De kruisweg Om een ander, door Erik Galle is in België bij Halewijn te koop voor 3 euro.
De vorige gast in onze podcast Over Leven Gesproken was monnik Thomas Quartier. Hij vertelt hoe kloosterleven en maatschappelijk activisme samengaan. Nieuwsgierig naar meer podcasts van Ignis? Hier vind je een overzicht.