In een brief vanuit de gevangenis uit de Koreaanse jezuïet John Lee Young-chan zijn diepe zorg over de groeiende militaire spanningen in Noordoost Azië. Dat meldt het weekblad America.
Lee Young-chan vraagt Zuid-Korea en andere landen in de regio om “de handen ineen te slaan in solidariteit, niet om zich voor te bereiden op oorlog, maar om de onderlinge relaties te verbeteren en samen te werken aan wapenreductie”.
John Lee Young-chan SJ: “Ik bid dat Jeju geen spierinkje zal worden dat verpletterd wordt in een walvissengevecht”
Pater Lee Young-chan werd in oktober gearresteerd. Hij protesteerde tegen het gebruik van overmatig geweld tegenover een activiste die in de afgelopen maanden – samen met meer dan 300 anderen, waaronder verschillende jezuïeten – geweldloos had geprotesteerd tegen de bouw van een Koreaanse vlootbasis op het eiland Jeju. Hij zit nu nog steeds in de gevangenis in afwachting van zijn proces. “Ik bid dat ons eiland Jeju geen spierinkje zal worden dat verpletterd wordt in een walvissengevecht (tussen China en de Verenigde Staten); misschien kan het zelfs dit gevecht keren en zelf een plek worden die overstroomt van leven en vrede”, schrijft hij.
Pater Lee Young-chan wordt gearresteerd.
De marinebasis van Jeju zou de thuisbasis moeten worden van een vloot van twintig Koreaanse oorlogsschepen, die gaan patrouilleren in de zee tussen China en Japan. De commissie Justitia et Pax (‘Gerechtigheid en Vrede’) van de Zuid-Koreaanse bisschoppenconferentie heeft zich in een verklaring gekeerd tegen de bouw van deze nieuwe basis. Ze eist ook de onmiddellijke invrijheidsstelling van pater Lee Young-chan. De marinebasis “zal enkel het gevoel van militaire dreiging vergroten, en zodoende mede de oorzaak zijn van een nieuwe crisis”, schreef bisschop Matthias Ri Iong-hoon, die ook zijn zorg uitsprak dat “de bouw van de marinebasis het ecosysteem van de kust zal vernietigen”.
De Verenigde Staten, die meer dan een dozijn militaire bases in Japan en Zuid-Korea in gebruik hebben, zijn mede verantwoordelijk voor de escalatie van militaire agressie in de regio, waarin ook Noord-Korea een belangrijke rol speelt. Alle partijen zullen belangrijke stappen moeten zetten om deze spanning te verminderen. “Waarom moeten er oorlogsschepen en vliegdekschepen zijn?” vraagt Francis Mun-su Park SJ, directeur van een onderzoekcentrum van de Koreaanse jezuïeten dat zich publiekelijk inzet voor gerechtigheid en solidariteit. “Er zou veeleer culturele uitwisseling moeten zijn en gezamenlijke inzet voor vrede.” Als een eerste stap zou de Zuid-Koreaanse regering onmiddellijk pater Lee-Young-chan moeten vrijlaten en een eind te maken aan de bouw van de marinebasis.
Bron: America Magazine. Vertaling & bewerking: Jan Peters SJ. Afbeelding boven dit artikel: Vreedzaam protest bij de marinebasis van Jeju. Foto: savejejunow.org.