De Elfstedentocht giet oan dit jaar, met of zonder schaatsen onder de voeten… Dries van den Akker maakt een pelgrimage naar religieuze en culturele bezienswaardigheden langs de Elfstedenroute. Aflevering 2 van 4: Sloten – Stavoren – Hindeloopen.
De Sint-Fredericuskerk in Sloten. Foto: WikiCommons
Met het Gelderse Bronkhorst maakt Sloten aanspraak op de titel ‘Kleinste Stad van Nederland’. Eigenlijk is het niet meer dan een uit de kluiten gewassen lintbebouwing aan weerszijden van de Ee. Een rondje langs de stadswallen en de twee waterpoorten is de moeite waard. De katholieke kerk is gewijd aan de Friese zalige Frederik van Hallum († 1175). We zullen nog van hem horen bij Bartlehiem. In de kerk vindt u hem twee keer afgebeeld.
Beeld van het Vrouwtje van Stavoren. Foto: Microtoerisme via WikiCommons (creative commons)
In de haven van Stavoren staat een beeld van het Vrouwtje van Stavoren. Volgens de legende zo rijk dat ze een scheepslading graan niet de moeite waard vond en in zee liet dumpen. Zij verviel van rijkdom in armoede. Sic transit omnia… Haar beeld tuurt over het water naar het Vrouwenzand, een zandplaat voor de haven van Stavoren. De legende heeft het mis. Die plaat dankt zijn naam niet aan haar wandaad, maar aan Onze Lieve Vrouw. Onder het wateroppervlak moeten zich de resten bevinden van het Onze Lieve Vrouweklooster, gesticht door de Brabantse priester Sint Odulfus († 855). Hij was pastoor van het oude, welvarende Stavoren dat bij een vloed ten onder is gegaan. Schippers kennen nog de ondiepte ‘it tsjerkhof’, zo’n twintig minuten varen buiten de haven. Dat betreft het kerkhof van dat Sint-Odulfusklooster. Sic transit…
Fries boven het zuidportaal van de hervormde kerk in Hindeloopen. Foto: DymphieH via Flickr.com (creative commons)
Tegenover de kerk van Hindeloopen bevindt zich het Schaatsmuseum. De geschiedenis van de Elfstedentocht is er in beeld gebracht. De kerk zelf staat op de plek van de middeleeuwse Sint-Gertrudiskerk. De fries boven het zuidportaal toont een behartigenswaardige tekst:
Des Heeren Woordt
met Aendacht hoort
komt daartoe met hoopen
als hinden loopen.
Kerken, kloosters en fabrieken, roem, ijs en weder: dat alles gaat voorbij, maar misschien de hoop als fundament van een mensenleven niet.
2. Sloten – Stavoren – Hindeloopen
3. Workum – Bolsward – Harlingen
4. Franeker – Dokkum – Leeuwarden
Afbeelding boven dit artikel: De koploper van de zesde Elfstedentocht bereikt Bolsward, 30 januari 1940.
Foto: Spaarnestad Photo/Het geheugen van Nederland.