De Elfstedentocht giet oan dit jaar, met of zonder schaatsen onder de voeten… Dries van den Akker maakt een pelgrimage naar religieuze en culturele bezienswaardigheden langs de Elfstedenroute. Aflevering 3 van 4: Workum – Bolsward – Harlingen.
Schilderij van Jopie Huisman in het Jopie Huisman Museum. Foto: Ton Zijlstra/Flickr.com (creative commons).
In de pastorie naast de neogotische Sint-Werenfriduskerk te Workum is een museum voor kerkelijke kunst. Test uw Bijbelkennis en probeer de afgebeelde Bijbelverhalen te herkennen op de tegels met Bijbelse taferelen uit de 17e en 18e eeuw. Ook aan te bevelen is een bezoek aan het museum van voormalig lorrenboer Jopie Huisman. Als ergens de woorden ‘Sic transit…’ op van toepassing zijn, dan wel op de voorwerpen die hij met zoveel liefdevolle aandacht schilderde.
Winterpaneel op de kansel in de Martinikerk. Foto: Dries van den Akker.
Bolsward is de geboorteplaats van de zalige Titus Brandsma († 1942). In de Sint-Franciscuskerk is een kapel voor hem ingericht. Daar vindt u ook het fraaie 13e-eeuwse mirakelbeeld van Onze Lieve Vrouw van Sevenwouden. Ooit beschermde zij de stad tegen agressieve Saksische soldaten. Titus Brandsma hield van schaatsen. Hoe vaak zal hij niet gemijmerd hebben in de grote Martinikerk in het centrum? In de kansel zitten vier panelen waarin de vier seizoenen zijn afgebeeld. De winter wordt mede weergegeven door een paar schaatsen.
Harlingen. Foto: Marjon Kruik/Flickr.com (creative commons)
Harlingen dankt zijn ontstaan aan klooster Ludingakerke dat in 1157 werd gesticht. Het brandde af in 1517, en werd overgeplaatst naar Achlum. Sic transit… Iets ten noordoosten, in Lidlum, lag het premonstratenzer klooster Mariëndal. Begin 14e eeuw was Eelco uit het Friese geslacht der Liaukama’s er abt. Toen hij klachten kreeg over de liederlijke levenswijze van de buitenbroeders in Boxum, ging hij er persoonlijk naartoe om hen terecht te wijzen. De broeders hebben hun abt omgebracht. Sindsdien wordt Eelco vereerd als zalige martelaar († 1322). Thans herinnert alleen nog een plaatsnaambord aan Klooster Lidlum.
2. Sloten – Stavoren – Hindeloopen
3. Workum – Bolsward – Harlingen
4. Franeker – Dokkum – Leeuwarden
Afbeelding boven dit artikel: De koploper van de zesde Elfstedentocht bereikt Bolsward, 30 januari 1940.
Foto: Spaarnestad Photo/Het geheugen van Nederland.