Films met een religieus randje in onze zomerserie. Rick Timmermans over La fille inconnue. Over een moedige arts die luistert, niet oordeelt en nooit de andere kant op kijkt.
De vlezige rug van een diep inhalerende man met daarop tastend een stethoscoop. ‘Luisteren’, zegt arts Jenny Davin tegen haar stagiair. Zo laten de broers Dardenne (Jean-Pierre en Luc) hun film La fille inconnue (het onbekende meisje) beginnen. Luisteren, de jonge arts doet niet anders. De conclusies die ze vervolgens trekt zijn vaak raak en messcherp. En daarbij spaart ze zichzelf niet.
Wat is er aan de hand in deze film, die van begin tot eind in een strak tempo onder de huid kruipt? We volgen de dagen van Jenny (ingetogen en invoelend gespeeld door Adèle Haenel), een getalenteerde arts met een sterk karakter. Ze bemand tijdelijk een huisartsenpraktijk langs de snelweg door Seraing, een voorstad van Luik; de plek waar de films van de broers Dardenne altijd plaatsvinden. Een grauwe plek van armoede en troosteloosheid. Jenny schijnt er haar licht.
Een reactie waarmee Jenny haar eigen natuur nadrukkelijk tegenspreekt.
Het is laat, de eerste dag waarop we haar volgen. Jenny en haar stagiair werken al een tijdje over als de bel gaat. Er is iets voorgevallen tussen de twee en Jenny wil even laten voelen wie de baas is. Niet open doen, zegt ze streng als de stagiair naar de deur loopt. Mensen die zo laat komen houden geen rekening met onze vermoeidheid. Een reactie waarmee Jenny haar eigen natuur nadrukkelijk tegenspreekt.
Het meisje dat aanbelde wordt de volgende ochtend gevonden in de haven. Ze is dood. Twee rechercheurs komen bij Jenny langs om haar beveiligingsbeelden terug te kijken. Als een bang, opgejaagd hert staart het meisje luttele tellen recht in de camera en schiet er dan vandoor. Voorgoed.
Wat Jenny ook gezegd wordt, ze heeft niet het karakter ermee in te stemmen dat ze onschuldig is aan de dood van het meisje. Ze voelt dat ze er een aandeel in heeft. Als zij gewoon had opengedaan dan … Het vreet aan haar. Ze wil iets terugdoen. Een bijna naïef en onvermoeibaar wroeten naar de identiteit van het onbekende meisje volgt. Het brengt de jonge arts al snel naar de krochten van de onderwereld waarin mensen met honkbalknuppels communiceren. Maar ze zet door, omdat ze koste wat kost een naam wil voor op de grafsteen van het onbekende meisje. Om zo iets van haart schuld in te lossen.
Vragen die zinderen in de nazit van deze film
De schouders niet ophalen. Niet wegkijken bij leed dat zich onder je neus afspeelt. La fille inconnue vertelt een verhaal dat over méér gaat dan het voorval met het meisje. De broers Dardenne tonen hoe duister de onderwereld in onze voorsteden is. Wie durft verantwoordelijkheid te nemen voor wat daar gebeurt? Wie zou dat eigenlijk moeten doen? Zijn wij niet allen onderdeel van een keten waarmee ook die wereld verbonden is? Vragen die zinderen in de nazit van deze film. Hoe ben je in onze tijden mens voor andere mensen?
Niet alleen het Afrikaanse meisje dat dood langs de Maas ligt, ook Jenny Davin is onbekend. We kennen haar naam, maar veel meer krijgen we niet te weten. Toch wordt het ons gegund de wondere wereld van Jenny binnen te wandelen, waar een kloppend hart leiding aan haar leven geeft. Hoewel er best wat vragen te stellen zijn bij haar obsessieve zoeken naar waarheid (misbruikt ze in haar zoektocht niet de medische gedragscode?), werkt haar verlangen naar gerechtigheid inspirerend.
Vier jaar geleden gaf ik deze film als filmrecensent 5 sterren. Zou ik dat, nu ik de film voor de tweede keer heb gezien nog steeds doen? Is dit het beste wat cinema te bieden heeft? Wat mij toen trof is overeind gebleven: zonder het te weten (wellicht) maakten de broers Dardenne en door en door evangelische film. We zien een arts die niet alleen wonden geneest, maar mensen heelt door ze te zien zoals ze zijn. Dat komt tot uitdrukking in een krachtige slotscène, waarin ze als de barmhartige vader de gebrokenen van hart omarmt.
Bekijk de film La fille inconnue hier via Cinemember.
Voor deze serie werken we samen met cinemember.nl of cinemember.be. Gebruik de kortingscode CINEXIGNIS en ontvang 50 procent korting op de eerste 2 maanden.