Dit mooie gebed wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi: christenen kunnen “vreugde brengen waar droefheid heerst”. Waarom? Omdat zij de heerlijkheid van Gods liefde aanschouwen.
Het evangelie van de Gedaanteverandering van Jezus op de berg Thabor lezen we jaarlijks op de tweede zondag van de vasten. Dat er ook een hoogfeest van de Gedaanteverandering is, op 6 augustus, geeft aan dat dit mysterie grote aandacht krijgt binnen de christelijke spiritualiteit.
Beiden hebben eveneens een berg beklommen en hebben er God ontmoet
Grote Godsontmoetingen vinden in het Oude Verbond altijd plaats op een berg. Ook Jezus bestijgt een berg, waar Mozes en Elia hem vergezellen. Beiden hebben eveneens een berg beklommen en hebben er God ontmoet. Mozes op de berg Sinaï waar hij God ontmoette “van aangezicht tot aangezicht” en God met Hem sprak “als een mens spreekt tot zijn vriend”. Op de berg Horeb kwam God aan Elias voorbij “in het fluisteren van een zachte bries”.
Het boek Exodus verhaalt hoe de heerlijkheid van God afstraalde op het gelaat van Mozes. Michelangelo heeft dit uitgebeeld door op Mozes’ hoofd twee stralenbundels te beitelen. Bij het afdalen van de berg bedekte Mozes zijn aangezicht met een sluier om de kinderen van Israël niet te verblinden.
In het verhaal van de gedaanteverandering gaat ook Jezus’ aangezicht stralen. Maar die glans op zijn gelaat is verdwenen als de leerlingen hem na de Godsontmoeting weer alleen zien en met hem de berg afdalen. Jezus vraagt hen over de gebeurtenis te zwijgen “tot Hij uit de doden zal zijn opgestaan”. Na de Godsontmoeting met Mozes en Elia daalt Jezus de berg af om zijn passie te ondergaan.
Christenen moeten blijde mensen zijn die anderen blij maken
Het stralend aangezicht van Jezus tijdens de Godsontmoeting op de berg Thabor zal weldra verdwijnen achter de sluier van het geschonden gelaat van de lijdende Christus. Wij worden ertoe uitgenodigd achter de sluier van het geschonden gelaat van “de man van smarten” het stralen van Gods heerlijkheid te aanschouwen.
In een mooie verwijzing naar de sluier waarmee Mozes het stralen van zijn gelaat bedekt, schrijft Paulus in zijn tweede brief aan de christenen van Korinthe. Wij kunnen in de gekruisigde Christus de heerlijkheid van God aanschouwen en de glans ervan als in een spiegel met ongesluierd gelaat uitstralen. We worden in Christus immers herschapen “naar Gods beeld en gelijkenis”.
Christenen mogen niet rondlopen met een lijkbiddersgezicht. Christenen moeten blijde mensen zijn die anderen blij maken; die veerkracht geven aan beproefden. Zoals in het gebed dat toegeschreven wordt aan Franciscus van Assisi, kunnen zij “vreugde brengen waar droefheid heerst”, omdat zij achter de sluier van het gelaat van de lijdende Christus de heerlijkheid van Gods liefde aanschouwen. Liefde die ze op hun beurt kunnen uitdragen met stralend gelaat.
Afbeelding: Glas-in-loodraam in de kerk van Taizé.