Meta Floor is voorzitter van Vrienden van Tent of Nations Nederland en ondersteunt de educatieve boerderij van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks geweld en weerstand van hun Israëlische buren, blijft de familie leven volgens haar slogan: we weigeren vijanden te zijn.
Tent of Nations is een educatieve boerderij van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. De familie Nassar heeft het land waarop ze hun boerderij hebben in 1916 gekocht, en sindsdien bewerken ze het land en verzorgen ze de bomen met veel liefde. Tent of Nations bevindt zich in Gebied C van de Westbank, wat betekent dat de Palestijnse autoriteiten hier niets te vertellen hebben, maar dat de Israëlische autoriteiten hier alles voor het zeggen hebben. Zo heeft Israël het gebied waar Tent of Nations zich bevindt uitgeroepen tot ‘staatsland’, en is de familie Nassar nu al meer dan dertig jaar verwikkeld in juridische procedures, en dat terwijl zij alle documenten hebben!
De naam Tent of Nations verwijst in eerste instantie naar het feit dat deze plek een ontmoetingsplek is voor mensen van over de hele wereld. Dat was al een droom van grootvader Bshara Nassar, die het land in 1916 kocht. Daarnaast verwijst de naam naar Abraham, die in een tent leefde, en ook in dit gebied rondtrek. Tot slot verwijst de tent in de naam naar de eenvoud van de plek. Alles op het terrein van Tent of Nations heeft een afbraakbevel van het Israëlische leger, dus de familie en de bezoekers verblijven vooral in grotten en tenten.
(tekst gaat door onder afbeelding)
Ik heb Tent of Nations leren kennen in de periode dat ik namens de Protestantse Kerk in Nederland bij Sabeel werkte, het Oecumenisch Centrum voor Palestijnse Bevrijdingstheologie in Oost-Jeruzalem. Ik ben diep onder de druk geraakt van de familie Nassar, dat zij ondanks de zeer ingewikkelde omstandigheden, het toch vol blijven houden. Ik ben ervan overtuigd dat wij in Nederland veel privileges hebben, en dat we daarmee ook een grote verantwoordelijkheid hebben naar anderen aan wie onrecht geschiedt. Tegelijk brengt deze betrokkenheid mij veel. De hechte band met de familie Nassar betekent veel voor mij, en ook de verbinding met zoveel mooie mensen die zich ook inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van Tent of Nations. Het helpt mij ook om in mijn eigen leven te weigeren om slachtoffer te zijn, te weigeren om passief toe te kijken als anderen onrecht overkomt.
(tekst gaat door onder afbeelding)
De situatie in de Westbank is uitermate zwaar en ingewikkeld. Natuurlijk is het niet te vergelijken met Gaza, waar mensen worden gebombardeerd en uitgehongerd, maar ook hier in de Westbank is het drama groot. De Palestijnen die ik ontmoet zijn uitgeput, verdrietig, en simpelweg bezig met overleven. Vóór 7 oktober was het leven al uitermate ingewikkeld vanwege de uitzichtloze bezetting, maar momenteel lijkt het wel of alle perspectief is verdwenen. Zelfs als de oorlog zou stoppen, hoe moet het dan verder? Er is zoveel verdriet, zoveel pijn, zoveel boosheid en frustratie ook. En ook heel veel angst, omdat zowel de kolonisten als het Israëlische leger veel geweld gebruiken, en met hun machinegeweren voortdurend Palestijnen intimideren, hen vernederen en bedreigen.
(tekst gaat door onder afbeelding)
Dit is bijna onmogelijk momenteel. De familie leeft vanuit de innerlijke overtuiging dat het henzelf kwaad zal doen als zij mee zouden gaan in het frame van vijandschap. In een situatie van onrecht en onderdrukking is het bijna vanzelfsprekend om te kiezen voor geweld, slachtofferschap of emigratie. Het is indrukwekkend te zien dat de familie Nassar kiest voor de vierde weg, die ook door andere Palestijnen in praktijk wordt gebracht. Dat is de weg van actief, geweldloos verzet.
Daoud Nassar zegt hierover: “Wij weigeren vijanden te zijn, van wie dan ook. We zullen tegenstand bieden en uitdagingen overwinnen. Niet door een negatieve houding, maar door een positieve benadering. In plaats van de ander als mens af te wijzen, helpen we de ander tot het inzicht te komen dat hij het misschien bij het verkeerde eind heeft. Dit doen we door middel van onze liefdevolle en vredelievende daden. Hiermee reageren wij op een positieve, proactieve manier op onze pijn en frustratie. Wij geloven dat de bezetting niet kan en niet zal voortduren. Dit is een essentieel onderdeel van onze visie. We willen bruggen bouwen tussen het land en de mensen en tussen mensen onderling. De cruciale vraag hierbij is: ‘Hoe kan ik het perspectief veranderen van iemand die besloten heeft dat hij mijn vijand is?’”
(tekst gaat door onder afbeelding)
De familie probeert telkens weer om pijn, verdriet en frustratie om te vormen tot positieve acties. Dat is gemakkelijk om te zeggen, maar uitermate ingewikkeld in de praktijk te brengen. Zo waren er deze week Joodse kolonisten die naar Tent of Nations kwamen, en zowel naar de familie Nassar als naar mij schreeuwden dat we ‘minder dan vuilnis’ waren. Het is niet gemakkelijk om dan je innerlijke rust en vrijheid te bewaren. Hoop houden is niet hetzelfde als geloven dat het wel goed komt. Dat is veel te naïef. Hoop houden betekent een heel actieve houding. Hoop houden betekent iedere ochtend opnieuw uit je bed komen en ondanks de ingewikkelde omstandigheden toch maar weer op de boerderij de bomen en de dieren te verzorgen. Palestijnen gebruiken zelf het begrip ‘sumud’, wat ‘standvastigheid’ betekent. Sumud drukt uit wat hoop betekent voor Palestijnen, en ook voor de familie Nassar: weigeren om slachtoffer te zijn, weigeren om op te geven, simpelweg volhouden, tegen de klippen op.
(tekst gaat door onder afbeelding)
Buitenlandse vrijwilligers zijn erg belangrijk voor Tent of Nations, niet alleen om het risico op aanvallen en vernielingen te verminderen, maar ook als morele steun voor de familie Nassar. En er is altijd veel praktisch werk te doen op de boerderij. Vanwege de ernstige situatie in Gaza en op de Westbank, en het feit dat er een negatief reisadvies is, zijn er op dit moment zeer weinig buitenlandse vrijwilligers op de boerderij. De situatie bij Tent of Nations is momenteel echter zeer zorgelijk, en de familie Nassar is extra kwetsbaar vanwege intimidatie van zowel kolonisten als het Israëlische leger. Vandaar dat we nu een campagne zijn begonnen om in 2024 voortdurend minimaal twee Nederlanders aanwezig te laten zijn bij Tent of Nations. Dus: mocht iemand die dit leest zich zelf aangesproken voelen, of iemand weten die dit wil overwegen, dan gaan we graag in gesprek!
(tekst gaat door onder afbeelding)
Ik hoor vaak van mensen in Nederland dat ze heel veel frustratie, boosheid en verdriet voelen over de situatie, maar ook dat ze zich zo machteloos voelen. Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: onderschat niet wat je kunt doen. Je kunt jezelf informeren over de situatie, je kunt petities tekenen en meedoen aan acties, je kunt een donatie overmaken aan een organisatie die werkt aan rechten voor Palestijnen, je kunt een boom doneren, je kunt bidden, en je kunt simpelweg als vrijwilliger aan de slag gaan bij Tent of Nations. Tekenen van solidariteit zijn juist in deze tijd van levensbelang!
Lees meer informatie over Vrienden van Tent of Nations in Nederland op hun website.
Beeld: Tent of Nations