Wat vindt presidentskandidaat Kamala Harris van zaken die veel katholieken belangrijk vinden zoals abortus, immigratie, klimaatverandering, godsdienstvrijheid, hervorming van het strafrecht en gezondheidszorg? Het katholieke America Magazine inventariseerde haar standpunten.
Harris staat bekend om haar pleidooi voor het recht op abortus. Als senator steunde ze de intrekking van het Hyde Amendement, dat federale financiering van abortus verhindert.
“Vrouwen zijn waardevol, ze hebben beslissingsmacht over hun eigen leven en hun eigen lichaam,” zei Harris als presidentskandidaat in 2019.
Vrouwen zijn waardevol, ze hebben beslissingsmacht over hun eigen leven en hun eigen lichaam
Sinds het besluit van het Hooggerechtshof in 2022, dat de abortuswetgeving de verantwoordelijkheid is van de afzonderlijke staten, is Kamala Harris de belangrijkste woordvoerder van de regering betreffende het algemene recht op abortus. In haar eerste toespraak als presidentskandidaat beloofde ze: “Als het Congres een wet aanneemt om reproductieve vrijheden te herstellen, zal ik die als president van de Verenigde Staten ondertekenen”.
Het standpunt van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie is bekend en weerspiegelt het geloof dat het menselijk leven begint bij de conceptie.
Terwijl het standpunt van mevrouw Harris over abortus duidelijk is – en in de ogen van sommige katholieken extreem – is haar staat van dienst op het gebied van immigratie verwarrender, Enerzijds heeft de regering Biden-Harris geprobeerd de onderliggende oorzaken van migratie aan te pakken, een benadering die aansluit bij de katholieke sociale leer. Vorig jaar kondigde Harris bijvoorbeeld aan dat privébedrijven bijna één miljard dollar hadden toegezegd om gemeenschappen in Centraal-Amerika te steunen.
Dat is net zoiets als zeggen: ‘Blijf thuis en sterf’
Voorstanders van immigratie waren echter minder onder de indruk van haar bezoek aan Guatemala in 2021. “Ik wil duidelijk zijn tegen mensen in deze regio die erover denken om die gevaarlijke tocht naar de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te maken,” zei mevrouw Harris tijdens het bezoek. “Kom niet. Kom niet.”
“Oké, dat is net zoiets als zeggen: ‘Blijf thuis en sterf’,” reageerde Pat Murphy, een priester die het opvanghuis Casa del Migrante in Tijuana runt, destijds in ‘America Magazine‘. “Die boodschap is aan dovemansoren gericht.”
Ook handhavingsinspanningen van de regering aan de grens tussen de VS en Mexico hebben kritiek gekregen van voorstanders van immigratie.
Nadat paus Franciscus zijn historische encycliek ‘Laudato Si’ uitbracht, erkenden veel katholieken dat respect voor het milieu centraal staat in hun geloof. Mevrouw Harris heeft de zorg voor het milieu consequent hoog in het vaandel gedragen, van haar tijd in Californië tot het vicepresidentschap.
Als senator was Kamala Harris mede-indiener van de Green New Deal
“Overal ter wereld worden gemeenschappen verstikt door droogte, weggespoeld door overstromingen en gedecimeerd door orkanen (…) De urgentie van dit moment is duidelijk,” zei ze vorig jaar tijdens een toespraak op de klimaatconferentie COP28. “We moeten de verloren tijd inhalen.”
Als senator in Californië steunde mevrouw Harris onder andere het elektrificeren van schoolbussen en het vervangen van loden waterleidingen. Als senator was ze mede-indiener van de Green New Deal, een ambitieuze klimaatagenda die het in het Congres overigens niet heeft gehaald.
Al jaren noemen de Amerikaanse bisschoppen religieuze vrijheid een van hun grootste zorgen. In ‘Forming Consciences for Faithful Citizenship‘ schrijven de bisschoppen dat “onze eerste en meest gekoesterde vrijheid geworteld is in de waardigheid van de menselijke persoon, een fundamenteel mensenrecht dat geen geografische grenzen kent”. Het document citeert de verklaring van het Tweede Vaticaans Concilie over godsdienstvrijheid, ‘Dignitatis Humanae’, waarin staat dat “niemand gedwongen mag worden te handelen op een manier die in strijd is met zijn eigen overtuigingen, privé of in het openbaar, alleen of in vereniging met anderen, binnen gepaste grenzen”.
De vrijheid van godsdienst is een van de meest fundamentele rechten van onze natie
Sommigen wijzen op Harris’ steun aan de ‘Do No Harm Act’, die de ‘Religious Freedom Restoration Act’, die in 1993 werd aangenomen, zou hebben ingeperkt. “De vrijheid van godsdienst is een van de meest fundamentele rechten van onze natie,” zei ze in een verklaring. “Die garantie in het Eerste Amendement van onze Grondwet mag echter nooit worden gebruikt om de burgerrechten van andere Amerikanen te ondermijnen of hen te onderwerpen aan discriminatie op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit.”
In het evangelie identificeert Jezus zich met de gevangenen door te zeggen: “Ik was een gevangene en jullie bezochten mij.” In hun document over strafrechtspleging schreven de Amerikaanse bisschoppen: “Het algemeen welzijn wordt ondermijnd door crimineel gedrag dat het leven en de waardigheid van anderen bedreigt en door beleid dat diegenen die de wet hebben overtreden, lijkt op te geven”.
Harris heeft een gemengde staat van dienst als het gaat om hervorming van het strafrecht
Mevrouw Harris heeft wat velen beschrijven als een gemengde staat van dienst als het gaat om hervorming van het strafrecht. Net als de Kerk was ze tegen de doodstraf als officier van justitie in San Francisco en als procureur-generaal van Californië. Toch is ze bekritiseerd voor haar rol in de massale opsluiting in de staat, het handhaven van onterechte veroordelingen en het vastzetten van geweldloze demonstranten. Ze was ook tegen pogingen om onderzoek naar schietpartijen door de politie verplicht te stellen.
Mevrouw Harris toonde zich in de Senaat een voorstander om van lynchen een federaal misdrijf te maken. Ze steunde ook de ‘First Step Act‘, een wet die het strafrechtsysteem hervormde en de omvang van de federale gevangenisbevolking verkleinde.
De Katholieke Kerk ziet gezondheidszorg als een mensenrecht.
“Volgens het document van de Amerikaanse bisschoppen ‘Ethical and Religious Directives for Catholic Health Care Services’ (Ethische en religieuze richtlijnen voor katholieke gezondheidszorg) zal een rechtvaardig gezondheidszorgsysteem zich zowel bezighouden met het bevorderen van rechtvaardige zorg – zodat het recht van iedereen op basisgezondheidszorg wordt gerespecteerd – als met het bevorderen van een goede gezondheid van iedereen in de gemeenschap.
In Amerika zou gezondheidszorg een recht moeten zijn
Deze overtuiging is ook terug te vinden in Harris’ benadering van de gezondheidszorg. “In Amerika zou gezondheidszorg een recht moeten zijn, geen privilege voor alleen diegenen die het zich kunnen veroorloven,” schreef ze in 2019, toen ze uitlegde waarom ze voorstander was van het uitbreiden van de ‘Affordable Care Act’ naar ‘Medicare for All’.
Natuurlijk spelen er nog veel meer kwesties. Dit jaar – vooral de laatste maand – is anders dan enig ander in de geschiedenis van onze natie. De kandidatuur van Kamala Harris als vrouw uit een minderheidsgemeenschap die een belangrijke partij vertegenwoordigt, is op zich al ongekend. Kiezers zijn benieuwd hoe zij zichzelf zal herprofileren naarmate haar campagne zich ontwikkelt.
Dit artikel is ingekort en vertaald door Jan Peters.
Afbeelding: Gage Skidmore op Flickr