Ignis Webmagazine viert zijn eerste lustrumfeest. Een korte terug- en vooruitblik van de redactie.
Op 7 november 2015 is het vijf jaar geleden dat we – met een presentatie in Amsterdam – begonnen met Ignis Webmagazine. Denkend over ons werk als jezuïeten en zoekend naar nieuwe vormen, zagen we een creatieve mogelijkheid om ons publicitair werk in een elektronisch jasje te steken. We vormden een kleine redactie van vier jezuïeten en twee lekenmedewerkers in vertrouwen op de betrokkenheid van onze medebroeders en mensen in onze netwerken. Was Ignis aanvankelijk een Nederlands initiatief, al snel werd het een gemeenschappelijk magazine van Vlaamse en Nederlandse jezuïeten, gericht op onze beide landen.
We zoeken naar de betekenis van wat mensen vandaag meemaken
Ons verheugt tot op heden dat wij Ignis zo fris en rijk hebben kunnen houden: een waaier van artikelen, bezinnend, becommentariërend en toch vooral verdiepend. Want dat is wat we steeds geprobeerd hebben en eigenlijk ook blijft lukken: kijken naar de werkelijkheid die ons omringt, maar daarbij steeds zoekend naar diepere lagen onder het oppervlak. We vragen telkens: ‘Waarom gebeurt dit?’. ‘Waar is dit een teken van?’ We proberen te zoeken naar de betekenis van wat mensen vandaag meemaken en de werkelijkheid zo te doordringen dat deze transparant wordt en ook spiritueel zin kan krijgen.
In hoeverre onze lezers dit streven herkennen en waarderen is voor ons als redactie grotendeels ongewis. Vandaar dat wij onlangs abonnees van onze tweewekelijkse nieuwsbrief hebben gevraagd een korte enquête in te vullen. De resultaten daarvan hebben wij als bemoedigend ervaren. De commentaren gaven waardevolle feedback, opbouwende kritiek, maar vooral ook veel lof voor de inhoud van ons webmagazine.
Voor zover de steekproef representatief is, valt op dat de gemiddelde leeftijd van ons lezerspubliek aanzienlijk hoger is dan wij aanvankelijk voor ogen hadden. De grootste waardering spreken onze lezers uit voor de bijdragen op het gebied van kerk, religie, spiritualiteit. Maatschappelijke onderwerpen (politiek, zorg, onderwijs, enzovoort) scoren minder hoog – iets dat ons eerder in de statistieken ook al opgevallen was. Toch zullen wij ook aan die minder populaire thema’s aandacht blijven besteden, vanuit de stellige overtuiging dat het religieuze en het sociale niet los van elkaar gezien kunnen worden, of anders gezegd: dat kerk en samenleving elkaar steeds nodig hebben.
We blijven met Ignis proberen ondersteuning te bieden voor mensen van alle leeftijden die in het wisselend getij van het kerkelijk en maatschappelijk leven steun zoeken en oriëntatie. Nuchter en met werkelijkheidszin, soms met een vleug humor of met oprecht geuite zorg. Wij geloven van harte in de kracht van de Bijbelse inspiratie, die een garantie blijft voor waarden die soms met geweld worden ontkend. Het is onze intentie om die waarden levend te houden voor ieder die ermee gebaat kan zijn.
Wie naar onze wereld kijkt met de betrokkenheid die het evangelie eigen is, kan niet onbewogen blijven. Het is dan een kunst om in alle bewegingen, innerlijk maar ook buiten ons, het positieve van het negatieve te onderscheiden om er vervolgens op de best denkbare manier mee om te gaan. Als we daar criteria voor kunnen aanreiken, doen we wat van ons verwacht mag worden. Nog vele jaren.