Wat beweegt jonge mensen te kiezen voor het religieuze leven? Wat maken zij mee wanneer zij doorzetten? Twee jonge jezuïeten vertellen over hun ervaringen als novice.
Onlangs legden twee jonge mannen hun geloften af om hun intrede in de jezuïetenorde te bevestigen. Bastiaan van Rooijen (1988) studeerde Rechten in Leiden; daarna leefde hij twee jaar in het roepingenhuis Casa Balthasar in Rome. De intrede van Mark Logtenberg (1993) volgde na drie jaar filosofische en theologische studies aan het Groot Seminarie St. Willibrord te Vogelenzang.
Mark: “Terugkijken op mijn twee jaar in het novitiaat doe ik met gemengde gevoelens. Het was namelijk een fantastische ervaring maar het was ook een heel roerige tijd.”
“In Beiroet zag ik de problemen van de oorlog in Syrië met mijn eigen ogen”
Bastiaan: “Ik had nauwelijks een voorstelling van wat mij te wachten zou staan. Ik kwam omdat ik mij aangetrokken voelde tot het religieuze leven en ik een aantal jezuïeten kende en waardeerde. Het verlangen om God radicaal na te volgen stond centraal. Hoe dat praktisch ingevuld zou moeten worden was mij nog niet erg duidelijk.”
Mark: “Tijdens een paar introductiesessies waarin ieder zijn levensverhaal kwijt kon, werd een opmerking voor mij belangrijk: een van de oudere paters in huis verhaalde hoe zijn redenen om jezuïet te blijven veranderd zijn na verloop van tijd. Hoe meer ik er nu over nadenk, hoe meer ik me realiseer hoezeer hij gelijk heeft.”
Mark Logtenberg
Bastiaan: “De eerste dagen in het noviciaat waren gekenmerkt door verbazing en blijdschap. Blijdschap omdat er anderen jongeren waren die hetzelfde wilden, en verbazing omdat het leven in het noviciaat niet zo streng was als ik mij had voorgesteld. Het begon met vier maanden in het noviciaatshuis in Birmingham. Samenleven met een kleine groep medenovicen en teksten van de orde bestuderen. Een tijd van gebed en studie. Maar daarna waren er de zogenoemde ‘experimenten’ buiten Birmingham: de novicen krijgen door een kort verblijf elders een indruk van wat het leven van jezuïeten in werkelijkheid inhoudt.”
Mark: “Tijdens mijn experimenten in Amsterdam en Nijmegen kon ik de grote variatie zien waarin de Nederlandse jezuïeten de grote idealen van de orde vorm geven. Maar het experiment dat op mij de meeste indruk heeft gemaakt is mijn tijd in Beiroet, Libanon. Daar werkte ik voor drie maanden bij JRS, de Jesuit Refugee Service, en zag ik de problemen van de oorlog in Syrië met mijn eigen ogen. Inspirerend was hoe de Sociëteit van Jezus hulp biedt aan mensen die werkelijk alles verloren hebben.
“Het was schokkend om de armoede te zien en geweldig om mensen te kunnen helpen”
Ik kon meewerken door kinderen met bijles te helpen in Engels en rekenen, wat hele nieuwe vragen voor mij met zich mee bracht. Want wat is het dat mij anders maakt dan een ‘normale’ leraar? Uiteindelijk, ondanks de moeilijkheden die het leven in Libanon met zich meebrengt, was dit een belangrijk moment in bevestiging van mijn keuze voor deze wijze van leven.”
Bastiaan: “Vooral de Geestelijke Oefeningen van dertig dagen hebben indruk op mij gemaakt. Dertig dagen lang in stilte en gebed doorbrengen. Dit heeft mij geleerd dat God met ons werkt zoals we zijn. Daarnaast heeft het zogeheten ‘armoede-experiment’ veel indruk gemaakt. Ik heb me drie maanden voor vluchtelingen ingezet bij de JRS in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het was schokkend om de gruwelijke armoede te zien en geweldig om mensen te kunnen helpen.
Bastiaan van Rooijen
Al met al veel ervaringen waardoor ik veranderd en gevormd ben in het noviciaat. Ik ben er mij steeds bewuster van geworden dat het persoonlijk geloof in Jezus iets is dat gedeeld moet worden. Dat ik onderdeel uit maak van een apostolische gemeenschap, die als een groep probeert om andere mensen te helpen God te vinden.”
Mark: Aanvankelijk had ik verwacht dat ik antwoord zou krijgen in het noviciaat op wat al de ‘grote woorden’ van de orde inhouden en hoe ze beleefd kunnen worden. Het jezuïetenleven heeft iets paradoxaals want hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik ervan begrijp. In plaats van een antwoord te bieden op hoe de geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid simpelweg geleefd kunnen worden, heeft mijn tijd in het noviciaat mij laten weten hoe moeilijk en uitdagend deze levenswijze is. Alleen met Gods genade is die mogelijk.”
Bastiaan studeert nu filosofie en theologie aan het Centre Sèvres in Parijs. Mark is begonnen aan een bachelor in ‘Middle Eastern Studies’ aan Fordham University in New York.