We kennen moderne martelaren als Jacques Hamel en Frans van der Lugt. Maar kent u ook William Quijano of Stefanie Tiefenbacher? Jan Stuyt wel. Ze helpen hem christen te zijn.
Weinig slachtoffers van geweld tegen christenen halen het journaal. Dat gebeurt alleen wanneer er beeldmateriaal is, zoals over pater Frans van der Lugt. Of wanneer er aanslagen zijn met veel slachtoffers, zoals in twee kerken op Palmzondag dit jaar in Egypte.
Martelaren zijn mensen die hun doopsel waarmaken door te doen wat gedaan moet worden. Ze houden onder geweldsbedreigingen vol: ‘Ja ik ben christen, Jezus is de Heer van mijn leven’. Ze betalen ervoor met hun bloed. Eén van hen zei: ‘Je kunt mij mijn leven niet afnemen, ik heb het al gegeven – aan Christus’.
Wie kent de namen van de priesters en de rechters die in Italië worden vermoord, omdat ze weigerden te wijken voor de maffia?
Soms komen hun namen in de krant – veel vaker niet. Wie weet in onze streken van William Quijano uit Mexico, die 21 jaar jong vermoord werd, omdat hij jongeren weghield van georganiseerde jeugdbendes? Wie kent de namen van de priesters en de rechters die in Italië worden vermoord, omdat ze weigerden te wijken voor de maffia? Of zuster Stefanie Tiefenbacher, twee jaar geleden vermoord op de leeftijd van 86 jaar in Kwazulu Natal, na zestig jaar inzet voor straatarme kinderen? De lange lijst met namen van landen waar christenen vervolgd worden, vertelt dat het nog lang niet voorbij is.
De gemeenschap van Sant’Egidio gedenkt de ‘martelaren van onze tijd’ regelmatig. Vorig jaar was de herdenking in Antwerpen precies op de dag van de aanslagen in Brussel. De kerk was afgeladen vol. Dit jaar nam Paus Franciscus in Rome deel aan het gebed voor de christelijke martelaren uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. De avondwake vond plaats in de kerk van Sint Bartholomeus, op het eiland in de Tiber, midden in de stad.
Waarom bidden we in de Paasnacht de litanie van alle heiligen, voordat de nieuwe christenen gedoopt worden?
Die avond getuigden daar Roselyne Hamel, zus van vorig jaar in Rouen vermoorde pastoor Jacques Hamel. En Karl Schneider, zoon van dominee Paul Schneider, in 1939 omgebracht door de nazi’s in concentratiekamp Buchenwald. In de basiliek van San Bartolomeo worden herinneringen bewaard aan de martelaren. Zo liggen er het missaal van bisschop Oscar Romero van San Salvador en een brief van Franz Jägerstätter, Oostenrijkse huisvader en dienstweigeraar, vermoord in 1943.
Waarom bidden we in de Paasnacht de litanie van alle heiligen, voordat de nieuwe christenen gedoopt worden? Om de dopelingen (en ons zelf nog meer) aan te manen om ons christen-zijn ernstig te nemen en om hen te eren die hun doopsel hebben waargemaakt. In de kerk van San Bartolomeo wordt de herinnering levend gehouden, elke dag. Als ik in Rome ben ga ik er heen: niet voor mijn plezier, maar om alert te blijven. Want dat alert blijven gaat immers niet vanzelf.