Tegen de trend van anonimiteit en ontkerkelijking in, vinden in de Vlaamse studentenstad Leuven tal van samenbindende, levensbeschouwelijke activiteiten plaats. Een kennismaking met UP Leuven.
De Universitaire Parochie (UP) van de KU Leuven heeft een dubbele opdracht. Enerzijds wil UP voor alle studenten, personeelsleden en alumni van de KU Leuven activiteiten ontplooien binnen het brede veld van levensbeschouwing, zingeving, gemeenschapsvorming en solidariteit met noodlijdenden. Anderzijds heeft UP ook een kerkelijk-pastorale opdracht. Zij wil een open christelijke gemeenschap zijn waar iedereen welkom is, en waar er kansen geboden worden om zich, via deelname aan vormingsactiviteiten, (eucharistie)vieringen en sacramenten, en allerhande vormen van diaconie, op religieus vlak te verdiepen en te verrijken. Hiertoe is UP erkend als parochie binnen de rooms-katholieke kerk.
De insteek bij het concretiseren van deze opdracht is open en kritisch, maatschappijbetrokken en vernieuwend. De christelijke traditie wordt benaderd als een vorm van levenskunst, als een traditie die iets relevants te bieden heeft voor mensen van vandaag. De verinnerlijking ervan moet, op zijn best, leiden tot persoonlijke en maatschappelijke bevrijding. De wijze waarop deze traditie de werkelijkheid beleeft en benadert, wordt – als een soort universele onderstroom – ook zichtbaar in andere levensbeschouwingen en religies, en in de cultuur van vandaag. Daarom is het perspectief van UP interreligieus/interlevensbeschouwelijk en cultuurtheologisch. Er wordt – zowel inhoudelijk als methodisch – gezocht naar vormen waarin een nieuw ontluiken van religie en zingeving een kans kan krijgen.
Werken rond zingeving, levensbeschouwing en solidariteit is in onze geseculariseerde wereld geen sinecure
Concreet resulteert dit in een ruim en verscheiden aanbod. De gemeenschapsvorming bij studenten krijgt vorm in een tiental studentenhuizen waarin – tegen de trend tot anonimiteit in – telkens een aantal studenten samen leven en expliciet groep vormen. Omdat het studentenleven méér is dan studeren, engageren zij zich ook in één van de vele workshops (die gaan van persoonlijke/religieuze ontwikkeling tot sociale inzet). Studenten draaien mee in een fietsenatelier dat steunt op mensen uit de vierde wereld; zij doen allerhande klussen voor het iCare-project van UP; doen vrijwilligerswerk of stappen in een individueel traject van eigentijdse spirituele begeleiding.
Kansen tot ontmoeting én (intellectuele en existentiële) vorming zijn er in de diverse lezingenreeksen, weekends en workshops. Lezingenreeksen over de bijbel, over mystiek, over onderwerpen die zich bewegen op het raakvlak tussen religie/filosofie/maatschappij… Workshops rond mindfulness en stiltebeleving, en nieuwe vormen van geestelijke begeleiding; weekends waarin een abdij wordt opgezocht en waarin – ook vanuit andere religieuze tradities – rond existentiële vragen en thema’s wordt gewerkt.
Aanzetten tot verdieping worden ook geboden via de UP-publicaties. Wie het persoonlijke religieuze zoeken met geestgenoten wil delen en vieren, kan voor inspiratie terecht in weekend- en andere vieringen. Op zaterdag en zondag is iedereen welkom in de Sint-Jan-de-Doper-kerk voor de viering van de eucharistie; maandelijks zijn er Taizé-vieringen. Via een aanbod aan vrijwilligerswerk in het Leuvense of via inleefreizen naar het Zuiden kan men de solidariteit met wie in nood is tastbaar maken. Die verbondenheid wordt tot slot ook geconcretiseerd in de ondersteuning van universiteitsbrede solidariteitsacties.
Werken rond zingeving, levensbeschouwing en solidariteit is in onze geseculariseerde wereld geen sinecure. Tegelijk leven er bij jongeren en ouderen heel wat vragen op dit vlak. Het komt er op aan de juiste inrijpoort te vinden, de juiste taal te spreken en de juiste dingen te doen. Dit blijft een permanente opdracht. Niettemin vinden mensen de weg: de weekendvieringen trekken wekelijks een 250-tal mensen; de workshops en lezingen halen het publiek dat we beogen. Voor onze studentenwerking fungeren de gemeenschapshuizen als een enorme hefboom.
Meer informatie: www.kuleuven.be/up/
Renilde Vos, werkzaam bij UP Leuven, is theologe van opleiding en heeft een brede spiritueel-religieuze vorming genoten (zij is vooral vertrouwd met de ignatiaanse traditie en met Mindfulness). Zij geeft godsdienst en meditatie-lessen en is verder bezig met geestelijke begeleiding van volwassenen.