Valt er iets te leren van geldzucht? In onze tijd waarin kapitalisme en consumptie de wereld naar een steeds onafwendbaardere ecologische Apocalyps leidt, lijkt het antwoord ‘nee’ te zijn.
En toch vergelijkt Jezus zich met een vrouw die een muntstukje, één van de tien die zij heeft, verloren heeft en er ijverig naar zoekt. Dit is de tweede vergelijking die Jezus maakt om zich te verdedigen. Hij wordt ervan beschuldigd zich bezig te houden met slechte mensen. En hij beantwoordt deze kritiek met twee vergelijkingen.
De eerste is het beeld van de herder die zijn negenennegentig schapen in de steek laat en op zoek gaat naar dat ene schaap. Het beeld van God als de goede herder is enorm aangeslagen.
Als ze het eenmaal gevonden heeft, is ze zo blij
Maar Jezus geeft ook een tweede beeld. Een heel huiselijk beeld: een vrouw merkt dat ze geld verloren heeft. Ze begint haar hele huis grondig te doorzoeken. En als ze het eenmaal gevonden heeft, is ze zo blij, dat ze haar vriendinnen uitnodigt om het te vieren.
Het gepassioneerde zoeken naar het verlorene staat centraal. Het is de emotie van iets bezeten te hebben en dat te hebben verloren. Hoe vaak gebeurt het ons niet dat pas het verlies van iets ons bewust maakt van het belang ervan? Ik zelf ben pas gaan inzien hoe geweldig gezond zijn is, toen ik met ziekte te kampen kreeg. Soms realiseren mensen zich pas na iemands overlijden wat iemands rol in hun leven was. Heeft u wel eens pas door het verlies de waarde ervan leren inzien? Wat zijn onze schatten? Waar gaat u naar op zoek als het ontbreekt? Wat viert u als het is (terug)gevonden?
God verlangt naar het contact met ons
Jezus vergelijkt zichzelf met een vrouw die ijverig gaat zoeken naar die ene verloren munt. Met de bekende emoties van bezit, verlies en het terugvinden, legt Jezus uit hoe God verlangt naar het contact met ons.
Hij beschrijft drie kenmerken van God. God hecht zich aan mensen net zoals wij onszelf hechten aan bijvoorbeeld schapen of geld. God werkt ijverig aan het herstel van het contact als dat verloren of verminderd is. En God is blij als dat lukt.
Deze tekst is geen argument voor kapitalisme, maar wel reden om ons te verbazen over het vermogen van God om in ons leven iets moois te zien. En als goddelijke liefde uitgedrukt kan worden in normale menselijke verlangens, is dat een aanmoediging om in onze verlangens te zoeken naar het goddelijke.
Foto door Patrick Schneider via Unsplash