Ignis bezoekt deze zomer enkele minder courante Vlaamse en Nederlandse musea. Walter Fabri is in het Volkskundemuseum Brugge, waar hij zich in vroeger tijden waant.
Heeft u in Brugge een dagdeeltje vrij, zoek de typische koepel van de Jeruzalemkerk en loop in de Balstraat 45 binnen in het Volkskundemuseum.
Wens je omringd te worden met voorwerpen uit het dagelijkse leven in de twintigste eeuw en zelfs wat vroeger, dan bent u op de juiste plek. In acht zogenaamde ‘godshuizen’ is sinds 1973 de collectie samengebracht onder gemakkelijke noemers: het schooltje, de kruidenier, de apotheker… Elk kleine kamertje heeft een eigen opstelling.
En inderdaad, in het ‘schooltje’ zag ik een lei uit leisteen gehakt waarop we als kinderen met een griffel, een leistenen stift, schreven. En, ja, het telraam met de nodige kleurige kralen staat er ook. Met welk arsenaal instrumenten de klompenmaker uit een blok hout klompen sneed zie je in het volgende huisje.
Het telraam met de nodige kleurige kralen staat er ook.
In de woonkamer staat een echte buiskachel met wat ooit een poging was een wasmachine te worden. Een praktisch stukje huisraad was de glazen vliegenvanger.
De snoepmaker had uit hout gesneden planken waarin hij koek of speculoos vormde. Het zijn achteraf heerlijke stukken snijwerk en een waar sieraad.
Van wijlen apotheker Vande Vijvere werd een groot deel van zijn winkeldecor verworven. Kasten met stenen potten gevuld met geneeskrachtige poeders en kruiden. Een distilleeropstelling om uit planten oliën te halen is een blikvanger.
Op de eerste verdieping is voor kinderen een overzicht gemaakt met tijdsband van belangrijke gebeurtenissen en uitvindingen uit een groot deel van de twintigste eeuw.
In herberg: De zwarte kat kunt u proeven van wat de plaatselijke brouwers nu te bieden hebben.
Walter Fabri SJ is een Vlaamse jezuïet en geestelijk begeleider. Hij is redacteur van het tijdschrift Jezuïeten en stafmedewerker van de Oude Abdij in Drongen (B).