Op 14 mei verscheen een open brief aan voorgangers, dominees en kerkleiders. De brief komt van Nederlandse jongeren die zeggen dat zij behoren tot de zes procent van de jongeren die zich “hebben toegewijd aan God.” Zo’n brief verdient een antwoord: Jan Stuyt, zielzorger in Amsterdam, probeert het.
Beste vrienden in de Heer,
Dank voor jullie brief, waar ik graag op reageer. Ter wille van mensen die jullie brief niet kennen vat ik die kort samen.
Jullie schrijven tot drie keer toe: “Wij zijn de zes procent”. Jullie geloven elk op een andere manier, soms als enige in de klas, maar wel allemaal in het verhaal van Jezus. Jullie hebben zorgen over onrecht en klimaatverandering. En je hebt het gevoel dat de kerk daarin niet kan helpen.
Ik vind die zes procent helemaal niet weinig
In jullie generatie ben je een kleine minderheid: zes procent. Soms is het moeilijk om je eigen geloof vast te houden. Het goede nieuws is: de nieuwe generaties, jullie leeftijdgenoten, staan open voor Jezus en zijn idealen.
Maar staat de kerk wel open voor jongeren: kunnen zij daar horen hoe is het om Jezus te volgen? Kunnen ze daar hun dromen delen?
Laten we samen op zoek gaan naar de 94 procent.
Tot zover de samenvatting van jullie brief.
Dank voor het appèl dat je doet op ons, de “oude kerken”. Ik hoor bij de oude kerk: ik ben 72 jaar oud en katholiek priester in de binnenstad van Amsterdam.
De zes procent. Bij de brief hoort een wereldwijd onderzoek onder jongeren over geloven. Daaruit komt dat getal van zes procent. Ik vind die zes procent helemaal niet weinig. Dat zijn heel veel jonge mensen die Jezus beter willen leren kennen, en hun geloof willen omzetten in daden. Het is meer dan ik dacht.
Ik denk meteen aan de oproep van Jezus om gist in het deeg te zijn, of zout dat smaak geeft. Je hoeft niet met veel te zijn het verschil te maken. Natuurlijk kun je in je eentje niet veel betekenen, vrienden en vriendinnen in de Heer die samenwerken kunnen dat wel.
“Wij hebben onszelf toegewijd aan een leven met God”. Daar zeg je nogal wat
Ik ben wel nieuwsgierig: wat is het dat jullie fascineert in de persoon van Jezus, zozeer dat je zelfs schrijft: “wij hebben onszelf toegewijd aan een leven met God”. Daar zeg je nogal wat. Als je dat kunt delen is geloof aanstekelijk. Zeker omdat – zoals jullie zelf zeggen – de jonge generaties er voor open staan om meer te leren over Jezus.
2“Klimaatverandering, racisme … onrecht in de wereld houdt ons bezig … maar we verliezen de hoop dat de kerk ons kan helpen.” Van die zin ben ik geschrokken. De sponsor van jullie brief en het achterliggende onderzoek is World Vision, een organisatie die veel doet aan bestrijding van ongelijkheid en armoede. Er zijn nog meer organisaties zoals Cordaid, ZOA, Pax, Kerk in Actie, Memisa, Simavi, allemaal initiatieven van kerkgebonden gelovigen. Maar die organisaties zijn niet in beeld bij jullie. Hoe komt dat?
Ik trek me dat persoonlijk aan. Hoe komt het dat jullie niet weten dat juist de kerken hierin voortrekker zijn geweest en nog steeds zijn? Daar moeten wij, de oudere generatie, iets aan doen. Misschien zijn deze organisaties wel te terughoudend over hun christelijke achtergrond. Ze denken misschien dat ze minder geld ophalen als ze zeggen dat ze christelijk zijn. Zou dat kunnen?
3“Praat met ons”. Ik zie geen namen bij de brief, ook geen adres. Ik kan moeilijk in gesprek gaan met een website of een reclamebureau. Ergens staat: deze brief is geschreven met en namens christelijke jongeren in Nederland door EO BEAM, dat is de jongerenafdeling van de Evangelische Omroep.
Ik verwacht veel van jullie, de groep van zes procent
Ik kan zeggen dat De Krijtberg, de katholieke kerk waar ik werk in Amsterdam, een actieve jongerengroep heeft, internationaal van opzet, voertaal Engels. Elke zaterdagavond komen zij bijeen voor uitwisseling, studie, bidden en samen eten.
Onze vrienden en collega’s van Sant’Egidio, ook in het hart van Amsterdam, combineren vriendschap met de armen met wekelijkse gebedstijden.
Kortom, er gebeurt veel goed, laten we elkaar informeren en enthousiasmeren. Ik verwacht veel van jullie, de groep van zes procent. Graag ga ik verder met jullie in gesprek.
Afbeelding via BEAM EO.