Wat willen jongeren in de Kerk vandaag? Die vraag stond centraal op het Congres Bruisende Kerk in Gouda, op zondag 30 oktober. Tijdens lezingen en workshops wisselden 125 jongvolwassenen van 18 tot 38 jaar creatieve ideeën uit.
De initiatiefnemers van het Congres Bruisende Kerk – een collectief dat ‘Bewust Katholiek’ (www.bewustkatholiek.nl) heet – hadden er heel wat aan gedaan om ‘bruisend’ en ‘Kerk’ te doen rijmen. Met een snuif 21ste eeuw werd een redelijk klassiek en ‘middle of the road’, maar uitdrukkelijk open, katholiek geloof op de kaart gezet.
Het eerste wat me opviel was hoe goede, professionele communicatie wérkt, zeker voor jongeren: een coole website met wervende filmpjes op Facebook. Maar er waren ook spitsere ideeën zoals een app die live de conferenties hielp animeren (“Zie jij nog toekomst voor de Kerk?” Of: “Hoe vaak spreek je over het geloof met mensen die een andere mening hebben? Twintig seconden om te stemmen!”).
Stemmen met een app.
Een ander origineel idee was de inspiratiemarkt waar je een brede waaier van bewegingen en organisaties kon ontmoeten. Een enquête moest deelnemer en spiritualiteit aan elkaar ‘matchen’, net als op een datingsite. Verder waren er sprekers als theoloog Hendro Munsterman, presentator Wilfred Kemp en internetpastor Nikolaas Sintobin. In ‘bruisworkshops’ borrelden ideeën op: wat zijn laagdrempelige invalshoeken om mensen enthousiast te maken over het geloof, hoe kan ik mijn parochie een missionaire impuls geven?’ Voor het overige maakte de ijzeren wet dat jongeren andere jongeren aantrekken, van ‘Bruisende Kerk’ tot een succes.
Misschien kunnen we alvast dit leren: déze jongeren – voor het overgrote deel praktiserend katholiek – willen een Kerk die zelfbewust is. Een Kerk die de middelen van deze tijd gebruikt om haar boodschap over te brengen.
Lezing van Nikolaas Sintobin SJ.
Aan zulke jongeren wilde ze, volgens mede-organisator pastoor Dick van Klaveren “terug een plek geven in de Kerk. Met een eigen stem. We geven ze de ruimte om zichzelf te zijn – vrij ten opzichte een generatie mei ’68-ers die de Kerk opnieuw opbouwde, maar haar nu soms een beetje gijzelt”.
Ruimte voor jongeren die, als we ernaar vroegen, dingen zeggen als: “Ik wil vertrouwen krijgen, een band met anderen. Ik wil persoonlijke vorming en samen zijn. Leren verantwoordelijkheid te nemen, of dingen leren die in deze tijd niet meer zo normaal zijn. Een plek waar je altijd naar toe kan, en mag falen. We willen samen kerk zijn en daar ook trots op zijn.” Het zal een kwestie zijn de openheid te bewaren: er zullen altijd mensen zijn voor wie het nooit duidelijk genoeg kan zijn.
‘Bruisworkshop’. Alle foto’s op deze pagina: Bewustkatholiek.nl
Het zullen déze jongeren zijn die de Kerk van de toekomst zullen dragen. Zijn het momenten als deze waarop de Kerk een nieuwe start neemt? Een soort van omgekeerde ‘8 mei-beweging’ in creatieve trouw aan de Kerk? De tijd zal het leren…
Walter Ceyssens SJ is een Vlaamse jezuïet, classicus van opleiding. Hij begeleidt jonge mensen, waaronder mannen in opleiding voor het priesterschap.