Van een impopulaire en behoudende provinciaal overste tot een dienstbare, medemenselijke paus: Jorge Bergoglio SJ maakte een radicale ommekeer door. Wat gebeurde er? Een nieuw boek van de Britse journalist Paul Vallely werpt een interessant licht op deze vraag.
Nu alle wolken zijn opgetrokken rond onze nieuwe paus is langzamerhand een beeld ontstaan dat meer met de waarheid overeenkomt. Het boek Pope Francis: Untying the Knots van de Britse journalist Paul Vallely werpt een interessant licht op het verleden van paus Franciscus. Jorge Bergoglio SJ was helemaal geen bemind provinciaal in eigen land, noch was hij erg in de weer voor vernieuwing in zijn eigen omgeving. Integendeel, hij schuwde geen harde maatregelen tegen hen die in zijn provincie streefden naar ommekeer en vernieuwing in de strijd om gerechtigheid voor armen en misdeelden.
Zelfs werden enkele van zijn medebroeders daarvan het slachtoffer. Pas toen hij aftrad, en zich moest terugtrekken naar een jezuïetenhuis ver van de hoofdstad Buenos Aires, is er iets gebeurd dat een fundamentele ommekeer teweeg bracht in zijn doen en denken. Wij weten niet precies wat daar gebeurd is, maar dat er iets gebeurd is is zeker. Uiteindelijk werd hij aartsbisschop en kardinaal, en toen was hij heel anders geworden. Als paus noemde hij zich Franciscus, naar degene die een bekering onderging, arm werd en zich wijdde aan de armen in zijn omgeving.
Menig verstard prelaat in Gods kerk kan van paus Franciscus’ ommekeer leren
Franciscus heeft zich in zichzelf gekeerd, heeft veel gebeden, en kwam tot het inzicht dat niet zijn heilige overtuiging , maar de medemens in nood op de eerste plaats kwam. Een bekering. In plaats van heersen ging hij dienen. Zijn levensstijl werd er een van dienst. Degene die niet gekozen werd
bij het conclaaf dat Benedictus koos, was waardig geworden gekozen te worden bij het conclaaf na het aftreden van Benedictus. God zelf had hem gemaakt tot een paus naar Zijn wil.
Het is goed te beseffen dat je pas Gods geroepene kunt worden als je een proces ondergaat waarbij je afstand doet van alles wat louter van jezelf is. Menig verstard prelaat in Gods kerk, die alleen van eigen heilige overtuigingen leeft, kan er van leren. Ook wij allen kunnen er van leren. Want wij zijn allen mensen die misschien het beste voor hebben, maar er niet aan denken dat God iets heel anders voor ogen staat in onze wereld. Mogen ook wij in staat zijn zo te leren dat wij altijd kunnen veranderen, tot heil van onze medemensen in nood.
Paul Vallely, Pope Francis: Untying the Knots, Bloomsbury Continuum, Londen, 240 p. Meer informatie: website uitgever.