De Wereldjongerendagen in Brazilië komen eraan. De jezuïeten hebben weer een speciaal voorprogramma: MAG+S. Begeleider Walter Ceyssens vertelt over zijn eerdere ervaringen en verwachtingen voor deze editie.
In de komende weken maken we ons op voor het hoogfeest van de katholiek-gelovige jeugd: de Wereldjongerendagen (WJD). Dit jaar vinden ze plaats in Rio de Janeiro, Brazilië. Hele websites en Facebook-pagina’s gonzen van de opwinding die het event creëert – en dat al het hele jaar lang. Men verwacht miljoenen deelnemers. Vergeet niet dat er een Latijns-Amerikaanse paus komt en de plek ongetwijfeld zal barsten van continentale fierheid. Er hangt elektriciteit in de lucht: wat zal hij zeggen, wat zal hij doen?
We streven naar duurzame troost die langer blijft dan een strovuur dat opflakkert en dan weer snel verdwijnt
Deel uitmaken van zo’n massa is een ongelooflijke ervaring: de sfeer, het vieren van het geloof, de ontmoeting met de hele wereld. Je voelt er wat het betekent een ‘wereldkerk’ te zijn. In die massa zullen groepjes jongeren uit het kleine Vlaanderen of Nederland ronddobberen, als druppels in een oceaan. Voor hen wordt het diep indrukwekkend.
Ikzelf mag begeleider zijn van een klein groepje Vlamingen dat deelneemt aan het ignatiaanse voorprogramma. Voor wie niet op de hoogte is: de eigenlijke Wereldjongerendagen vinden plaats van 23 juli tot 28 juli. Vanaf 12 juli beginnen echter al diverse programma’s die de jongeren inhoudelijk en spiritueel voorbereiden. De bisdommen hebben zo’n programma, de Sociëteit van Jezus ook: MAG+S (magis, meer) getiteld.
We beginnen in Salvador de Bahía, waar de plaatselijke jezuïeten en hun medewerkers een feestelijk kennismakingsprogramma opzetten met tal van conferenties, liturgische momenten en avondwaken (12-14 juli). Vervolgens verspreiden de drieduizend MAG+S-gangers zich over Brazilië. We zijn dan ingedeeld in kleine deelgroepen van ongeveer acht personen (15-21 juli). Enkele dagen lang engageren we ons in culturele activiteiten, trekken op pelgrimstocht of maken kennis met andere culturen. We krijgen intellectuele input die onze blik verbreedt. Elke dag houden we een ‘MAG+S -cirkel’: een uitwisselingsronde waar we ervaringen te delen. Binnen het grote en soms spectaculaire MAG+S-gebeuren wordt dan echte diepgang mogelijk.
Mijn groepje gaat sociaal werk doen ergens in Saõ Paolo. Wat precies de activiteit zal zijn, weten we nog niet – maar ook die verrassing maakt deel uit van de MAG+S-ervaring. Het maakt ook niet uit: geen enkel experiment is een ‘slecht’ experiment. Alles is een aanleiding om ‘God te vinden’.
In 2011 was ik er in Madrid zelf getuige van dat de dynamiek van MAG+S wérkt
Dat voorbereidende programma is belangrijk, als de WJD meer willen zijn dan de ‘kick’ van een massa-gebeuren. De WJD moeten ook na thuiskomst verder gaan. Vanuit de ignatiaanse spiritualiteit streven we naar duurzame troost die langer blijft dan een strovuur dat opflakkert en dan weer snel verdwijnt. Niet zozeer de ervaring van ‘het moment’ is ons doel, maar het afleggen van een weg, een die ons verder brengt dan Brazilië.
Het motto van de WJD is: ‘Ga en maak alle volkeren tot leerlingen’ (Mt. 28:19). Het werd voor MAG+S hertaald tot ‘Volkeren wachten op ons’ (cf. 35ste Algemene Congregatie, decreet 2 §22). Het thema ‘zending’ zal dus centraal staan dit jaar. Je kunt je echter maar gezonden weten, als je ook geraakt bent door een boodschap en de Persoon die je verkondigt. De vorige paus, Benedictus XVI, zei in zijn boodschap naar aanleiding van deze WJD:
De verkondiging van het evangelie is niets anders dan het gevolg van Christus ontmoet te hebben en in Hem de rots te hebben gevonden waarop we ons bestaan kunnen bouwen.
In 2011 (WJD van Madrid) was ik er zelf getuige van dat de dynamiek van MAG+S in die zin wérkt. Van de ervaring bleef echt iets hangen: jonge mensen hebben er Christus ontmoet en hebben van Hem de ‘rots gemaakt waarop ze hun bestaan bouwen’. Iets wat hen intens gelukkig maakt. Voor mij was dat een sterk argument om opnieuw mensen te mobiliseren voor deze verre trip. Niet alleen voor de jongere zelf is het iets goeds, maar ook voor de bredere kerkgemeenschap: de WJD biedt kansen om aan onze kleine kerkgemeenschappen wat meer zuurstof te geven die ze broodnodig hebben.
Meer informatie: http://www.magis2013.com/ en http://www.rio2013.com/.
Walter Ceyssens SJ is een Vlaamse jezuïet, classicus van opleiding. Hij begeleidt jonge mensen, waaronder mannen in opleiding voor het priesterschap.