Zichtbare tekenen van een onzichtbare geloofswerkelijkheid – dat zijn de zeven sacramenten van de Kerk. In deze reeks staan we stil bij hun betekenis en toepassing. Deel vijf: het huwelijk, het sacrament waarmee man en vrouw zich aan elkaar binden.
Hier is niet de priester de bedienaar, maar man en vrouw dienen elkaar het sacrament van het huwelijk toe. Zij geven elkaar het ja-woord (‘Ja, ik wil’) en beloven elkaar levenslang trouw te zijn. Zij verklaren hun kinderen een christelijke levensvorming mee te geven.
Man en vrouw dienen elkaar het sacrament van het huwelijk toe
Tijdens de huwelijksviering vraagt de priester Gods zegen over het bruidspaar en Gods genade voor hen om de plichten van de huwelijkse staat naar behoren te vervullen. Hij is tevens getuige namens de kerkgemeenschap.
Trouwringen zijn het teken van onverbrekelijke, wederzijdse trouw. De ringen kunnen tijdens de plechtigheid met wijwater worden besprenkeld.
Bruid en bruidegom onderschrijven dat het christelijk huwelijk alleen door de dood ontbonden kan worden. De tekst klinkt: ‘Wat God verbonden heeft, dat mag een mens niet scheiden’.
De verbintenis wordt vastgelegd in het register van de kerk waar het huwelijk wordt gesloten. Tevens komt er een melding in het register waar de gehuwden als gedoopten zijn vermeld, zodat de vraag naar een uittreksel uit het doopregister tevens toont dat de gedoopte gehuwd is.
Een unieke kans om pas op de plaats te maken
Doorgaans is het voor huwelijkskandidaten niet eenvoudig om met evenveel woorden te zeggen waarom zij, behalve dat zij willen trouwen, dat ook in de kerk willen doen. Toch is het een unieke kans om pas op de plaats te maken en goed te ordenen wat je eigenlijk doet en wilt met een kerkelijk huwelijk.
David en Anneloes trouwden anderhalf jaar geleden in de Nijmeegse Sint Stevenskerk. David schreef hierover: “Waarom zijn wij getrouwd, en waarom voor de katholieke kerk? Hierover hebben wij in de aanloop naar het huwelijk uiteraard flink nagedacht, een en ander is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, maar daardoor een des te persoonlijkere keuze. Mijn gevoel is duaal, enerzijds ben ik katholiek opgevoed en is het dus ‘logisch’ een van de grootste beslissingen in je leven op deze manier te laten bezegelen, anderzijds strookt de diepgaande invulling die door de kerk aan het huwelijk gegeven wordt zeer goed met mijn eigen gevoel wat een huwelijk betekent.”
“De mis was prachtig, we hadden een mooi koor en een zeer persoonlijke invulling aan het geheel gegeven. Dit was voor mij dé huwelijkssluiting, in een heel romantische en spirituele omgeving… al ben ik geen fervente kerkganger, je ervaart toch de diepe impact die het teweeg bracht. Al met al oversteeg het mijn verwachtingen compleet en is het een ervaring die ik nooit had willen missen!”
1. Doopsel. 2. Vormsel. 3. Eucharistie. 4. Priesterwijding.
5. Huwelijk. 6. Biecht. 7. Ziekenzalving.