Dat paus Franciscus in de Verenigde Staten veel weerstand ontmoet, is bekend. Toch heeft hij er wel degelijk ook medestanders, schrijft Christopher Kerr van het Ignatian Solidarity Network.
Wie ooit de Verenigde Staten heeft bezocht, zal hebben ervaren hoezeer dit een land van uitersten is. Het is een land van grote generositeit en van grote ongelijkheid. Onze inwoners behoren tot de rijksten ter wereld, maar toch slapen er elke nacht vrouwen en mannen op straat. Sommigen gaan met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om met onze natuurlijke hulpbronnen; anderen buiten ze uit met het oog op een zo groot mogelijke winst.
Katholieke basisbewegingen zetten zich in voor de boodschap van paus Franciscus
Het Vrijheidsbeeld was gedurende meer dan honderd jaar een welkomstsymbool voor miljoenen Europese immigranten; nu willen veel van onze leiders muren bouwen aan onze grenzen om vluchtelingen en immigranten buiten te houden. Een lid van het Amerikaanse Congres heeft aangekondigd het bezoek van de paus aan het Congres te boycotten vanwege diens visie op de milieuproblematiek; het is een katholiek parlementslid, afgestudeerd aan een jezuïeten-universiteit.
Dit schetst een beeld van de mensen die paus Franciscus zal ontmoeten in de Verenigde Staten. Veel katholieken zijn enthousiast over zijn inzet voor de armen en zijn profetische visie op het Evangelie. Anderen zijn dat beslist niet. Ik veronderstel, dat paus Franciscus veel van deze uitersten rechtuit zal toespreken, zoals hij dat heeft gedaan in Rome, in Latijns-Amerika en in Zuidoost-Azië.
Katholieke basisbewegingen zetten zich in voor de boodschap van Franciscus en hebben een aantal campagnes opgezet om katholieken en niet-katholieken te motiveren gedurende dit bezoek.
Een groep zusters trekt in een bus rond door de Verenigde Staten. Op de bus staat ‘Nonnen in de bus’ en de slogan ‘Bruggen bouwen en de politiek vernieuwen’. In vierentwintig steden spreken ze over de armoede en onrecht die ze dagelijks ervaren. Ze werken voor gemarginaliseerde mensen en groepen, in het onderwijs, in de sociale dienstverlening en in kerken. Op veel plekken in het land staan zij aan het front, wanneer het gaat om de marginalisering van armen, ouderen, immigranten… Volgens schema kwamen ‘de nonnen’ in Washington aan vlak vóór het bezoek van de paus.
Jezuïeten-organisaties proberen politieke steun te geven aan de uitspraken van de paus over migranten en milieu
Het Franciscaanse Netwerk, de stem van franciscaanse religieuzen waar het gaat om sociale gerechtigheid, richt zich nu met name op de milieu- en klimaatproblematiek. Om een breder publiek te bereiken hebben zij hun krachten gebundeld met interreligieuze groeperingen voor een grote klimaattocht naar Washington op de vooravond van Franciscus’ toespraak tot het Congres. Duizenden mensen zullen openlijk vergeving vragen voor de vernietigende activiteiten van ons land tegen de Schepping en bidden voor paus Franciscus, in de hoop dat hij dit thema zal aankaarten bij de politieke leiders die hij hier zal ontmoeten.
Het Ignatiaanse Netwerk voor Solidariteit probeert jongeren te motiveren voor dit pausbezoek. Dit netwerk, dat zich aan de basis op vele wijzen inzet voor sociale gerechtigheid, werkt nauw samen met de Amerikaanse jezuïeten; het staat vooral bekend om zijn activiteiten samen met universiteitsstudenten en met recent afgestudeerden.
Op meer dan 300 plekken worden bijeenkomsten georganiseerd, waar gezamenlijk geluisterd wordt naar de toespraak van de paus tot het Congres en waarover daarna wordt doorgesproken. Meer dan 30.000 mensen zullen aan deze goed georganiseerde bijeenkomsten deelnemen: studentenverenigingen, jongerengroepen uit de parochies, het studentenpastoraat en nog vele anderen. Samen met andere jezuïeten-organisaties wordt geprobeerd effectieve politieke steun te geven aan de uitspraken van de paus over onder meer migranten en het milieu.
Hoewel de Verenigde Staten een land van uitersten zijn, hoop ik dat bij deze gelegenheid de gehele bevolking Franciscus en zijn boodschap van geloof, barmhartigheid en gerechtigheid zal verwelkomen.
(Vertaling: Jan Peters SJ)
Christopher Kerr is directeur van het Ignatian Solidarity Network (Ignatiaans Netwerk voor Solidariteit). Zie: www.ignatiansolidarity.net.