De duizenden heiligen van de kerk zijn evenzovele verhalen. Hun feestdag op de kalender is een kans om dat verhaal te vertellen. Daarom meld ik iedere twee weken welke heilige weldra gevierd wordt op het raam van de pastorie van de Krijtberg in Amsterdam.
Heiligen zijn mensen die hun doopsel hebben waargemaakt door hun levenswijze, en die ons nu helpen onze weg te vinden. In juni waren dat Johannes de Doper en Petrus & Paulus. De tweede helft van juli zijn het Maria Magdalena en Ignatius van Loyola. In augustus volgen Maria ten Hemelopneming en Augustinus. Als je niet uitkijkt, kan het een lange rij worden van oude ongetrouwde witte mannen – vooral door al die heilige pausen en bisschoppen. Ik zorg dus dat er zeker een plekje is voor anderen zoals Bekhita, een vrouw uit Soedan, en voor Lorenzo Ruiz, een huisvader uit Manila. Als het kan, doe ik er een tekstje bij van één regel. Bij Bekitha was dat ‘Model of Mercy’ en bij Lorenzo Ruiz was het ‘Patron Saint of Filipino overseas workers’. Er komen meer Afrikaanse vrouwen en Filipino’s naar onze kerk dan oude witte mannen, dus het is ook eerlijker zo.
Bij het feest van Sint Benedictus, de vader van het monnikendom in het Westen, was het moeilijk om beknopt te zijn. Uiteindelijk kwam ik uit op ‘Abt, Patroon van Europa’. En ik was blij met het icoon waarop prominent het eerste woord staat van zijn Regel voor Monniken: ‘Luister’.
Er zijn ook hindernissen. Welke afbeelding moet je kiezen voor Pasen, ons grootste feest? Het moment van verrijzen wordt nergens in de Bijbel beschreven en welke afbeelding geeft iets door van dat mysterie? Het werd de verrijzenis van Grünewald met als tekst ‘de gekruisigde leeft’. Pinksteren is nog moeilijker.
Tegen de tijd dat het 6 december wordt, schep ik er genoegen in om duidelijk te maken dat Sint Nicolaas een heilige bisschop van de kerk is (toch weer een oude witte man, al komt hij uit Cappadocië in wat nu Turkije is) én de patroon van onze stad.
Heiligen zijn vensters op de eeuwigheid
Ik hoor van een buurman dat hij altijd opzoekt op Wikipedia wie er nu weer aandacht krijgt op ons raam, en dat levert dan weer commentaar op. ‘Wat een akelig verhaal van die Rita van Cascia …’ Die had ik dan juist gekozen omdat ze patrones is van hopeloze zaken, en niet vanwege haar droevige levensverhaal.
Het is ook voor mezelf inspirerend om telkens weer een heilige te vinden met een kort motto en mooie prent. Heiligen zijn vensters op de eeuwigheid. Ze brengen het evangelie dichterbij.
Afbeeldingen: Jan Stuyt