Met de rugzak door Spanje en Portugal, met jongeren van over de hele wereld, in een intensief programma vol bezinning, maatschappelijke betrokkenheid en ontmoeting. Dat is wat de deelnemers aan Magis te wachten staat, komende zomer in de aanloop naar de Wereldjongerendagen. Wat is Magis precies en waarom zou je er aan meedoen? Een gesprek met contactpersoon Ward Biemans SJ.
Wat is Magis?
Ward Biemans SJ: “Magis is het internationale voorprogramma van de jezuïeten bij de Wereldjongerendagen. De Wereldjongerendagen vinden plaats in Madrid, van 16 tot en met 21 augustus. De tien dagen daarvoor van 5 tot en met 15 augustus is het voorprogramma. Wij verwachten dat ongeveer 3000 jongeren van 18 tot 30 jaar van over de hele wereld er aan zullen deelnemen.”
De Wereldjongerendagen vormen al een happening van jewelste, waar jongeren voor sparen en naar toe leven. Waarom is er dan ook nog een voorprogramma nodig?
“In de loop van de jaren is gebleken dat daar behoefte aan is. De Wereldjongerendagen worden door velen als een fantastisch evenement beleefd. Maar het is erg massaal. Er was ook het geluid van jongeren dat ze wat verloren liepen in de massa. Daardoor heb je ook minder ruimte voor verdieping, voor persoonlijke aandacht voor je eigen godsrelatie. Vanuit die gedachte hebben verschillende bisdommen – maar dus ook een religieuze orde als de onze –voorprogramma’s opgezet. Je bent dan in kleinere groepen, waarbij je intensiever met elkaar kennis maakt en alle tijd hebt om stil te staan bij je relatie met God.”
Maar je zei net dat er 3000 jongeren op afkomen. Dat is toch ook nog tamelijk massaal?
“Ja, op zich wel, maar dat wordt opgedeeld. Eerst is er een bijeenkomst in Loyola, in Spaans Baskenland – de geboorteplaats van de heilige Ignatius, de stichter van de jezuïetenorde. Daar komen alle 3000 jongeren samen, en dat heeft nog wel een festivalkarakter. Maar na drie dagen worden de jongeren verdeeld in zogeheten ‘experience groups’. Dat zijn groepen van 25 mensen uit verschillende landen die zes dagen op pad gaan door heel Spanje en Portugal. En die vallen weer uiteen in groepjes van zeven à acht man, waarmee je aan het einde van elke dag zo veel mogelijk in je eigen taal praat over je ervaringen. Dus het zijn uiteindelijk kleinere, hechtere groepen, en je kunt elkaar echt leren kennen tijdens de reis. Dat is trouwens nu al aan de gang: via Facebook en Twitter ontmoeten de Magis-deelnemers elkaar al volop.”
Hoe ziet het programma eruit?
“De zes dagen waarin je met je experience group optrekt, hebben een aantal vaste elementen. De dag begint met een ochtendgebed en een eucharistieviering, en wordt afgesloten met een kringgesprek en een individueel gebed. Maar het grootste deel van de dag besteed je aan een activiteit naar keuze. Je kunt met je groep op pelgrimstocht naar locaties in heel Spanje en Portugal. Dan ga je dus lopen, met de rugzak op. Maar je kunt ook deelnemen aan sociale projecten, vergelijkbaar met de maatschappelijke stage op middelbare scholen. Zo kun je ontdekken wat christelijke naastenliefde heel concreet betekent in de praktijk.”
“Er zijn meer keuzemogelijkheden. Je kunt je bezighouden met kunst: schilderen, bibliodrama, muziek. Met geloof en cultuur: dat je bijvoorbeeld met een leesgroep vijf dagen naar een klooster gaat en je intensief met een Bijbelboek bezig houdt. Of met spiritualiteit: je kunt kiezen voor een korte ignatiaanse retraite. En tenslotte ook ecologie, er zijn groepjes die iets doen met natuur en milieu.”
Verandert zo’n voorprogramma je ervaring van de Wereldjongerendagen?
“Absoluut. Ook omdat Magis nog doorloopt tijdens de Wereldjongerendagen. Als dit gedeelte is afgesloten is er op 15 augustus weer een gezamenlijke ontmoeting in Madrid. Daarbij word je aangemoedigd om de methodes van bezinning en gebed die je hebt geleerd tijdens Magis vol te houden tijdens de Wereldjongerendagen zelf. Zo beleef je die dagen ook veel bewuster.”
Je zei al: de bisdommen organiseren ook dergelijke voorprogramma’s. Is het voor Nederlandse jongeren niet veel vanzelfsprekender dat zij met het programma van hun eigen bisdom meedoen?
“Dat is zeker waar. In andere landen zie je dat mensen die aan Magis deelnemen vaak een band hebben met jezuïetenschool, -universiteit of -parochie. Omdat die hier niet of nauwelijks meer zijn, zal het moeilijker zijn om in Nederland grote groepen jongeren enthousiast te krijgen voor Magis. Maar ik denk dat er toch best wat jongeren zullen zijn die er wat voor voelen. In principe is het zo dat je je groepsgewijs opgeeft voor Magis. Maar je kunt je gewoon individueel bij ons aanmelden, en wij zorgen er dan voor dat die verschillende individuen samen een groep worden.”
Maar waarom zou je dat willen? Wat onderscheidt Magis van andere voorprogramma’s?
“Het onderscheidende is het internationale karakter. Bij de andere voorprogramma’s ga je met een groep mensen uit je eigen land, bij Magis trek je op met mensen van over de hele wereld. Dat maakt het een heel andere ervaring. Je moet je in een andere taal uitdrukken – de drie voertalen zijn Engels, Spaans of Portugees. Daarin moet je dus ook je spirituele ervaring leren uitdrukken. Dat is niet zo eenvoudig.”
“Voor sommigen zal dat internationale karakter een drempel zijn. Maar wij zoeken net de mensen voor wie het een extra uitdaging is. Jongeren die ambities hebben over de grens. Magis is wat avontuurlijker dan de reguliere voorprogramma’s.”
De kosten voor Magis bedragen € 375,-, inclusief verblijf, levensonderhoud en toegang tot de WJD, maar exclusief de reiskosten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ward Biemans SJ (ward.biemans@jezuieten.org) voor Nederland, en Nikolaas Sintobin SJ (nikolaas.sintobin@jesuits.net) voor Vlaanderen.
Meer informatie over Magis is te vinden op de website www.magis2011.org of via Facebook: www.facebook.com/magis2011