In Rome begint vandaag het conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus. Johan Verschueren SJ, toevallig ter plaatse, peilt in woord en beeld de nerveuze sfeer onder journalisten en Vaticaanwatchers.
Echt een toevalstreffer: juist nu het conclaaf begint ben ik – vanwege een verplichting die al maanden staat – in Rome. En dan nog wel op een letterlijke boogscheut van het Sint-Pietersplein, bij de curie van de Sociëteit van Jezus.
Stellage voor tv-opnamen op een dak in Rome.
Natuurlijk wordt er hier over het conclaaf vaak gesproken. Ook op straat hoor je de wildste geruchten. De meeste ervan neem je natuurlijk met een korrel zout. Maar wat je wel ernstig mag nemen is de analyse van lokale Vaticaanwatchers die melden dat het vrij laattijdig vastleggen van de datum van het begin van het conclaaf een teken is dat kardinalen die niet in het Vaticaan wonen en werken, het fijne willen weten van de moeilijkheden die het kerkbestuurlijke apparaat het laatste jaar ondervond. Meer in het bijzonder willen zij het fijne weten van de zogenaamde Vatileaks. Een goed teken eigenlijk, want het zou de wil blootleggen van heel wat kardinalen om korte metten te maken met enkele haperende aspecten van het bestuur in Rome.
De Sint-Pieter bezien vanuit het generalaat van de jezuïeten.
Op 9 maart heeft men, één dag na het vastleggen van de startdatum, het simpele schoorsteentje op het dak van de Sixtijnse kapel geplaatst. En je voelt onmiddellijk de zenuwachtigheid van de journalisten die zich aan het installeren zijn op de Romeinse daken. Overal voert men zendtesten uit, of men gaat al effectief de ether in. Ik heb het geluk dat ik vanop het dak van de curie dit alles mooi in ’t oog kan houden. Ook in de Sint-Pieter zelf wordt alles in gereed gebracht. Camera’s staan overal al opgesteld, gericht op het altaar onder het beroemde baldakijn van Bernini. Waarschijnlijk zal hier een eucharistieviering worden opgedragen, vlak voor de start van het conclaaf, waarna de kardinalen in processie naar de Sixtijnse kapel zullen trekken. Achter hen zullen de deuren gesloten worden. En daarna zullen we enkel nog iets kunnen zien van de activiteit van het conclaaf door de kleur van de rook: zwart of wit.
Journalisten installeren zich op de Romeinse daken.
O ja, nog dit. U vraagt het zich ongetwijfeld af. De Italiaanse Vaticaanwatchers zien twee grote kanshebbers: ze hopen op de Italiaan Angelo Scola. Maar eigenlijk verwachten ze de Canadees Marc Ouellet. Neem het voor wat het waard is. Want wie als paus het conclaaf ingaat, komt er als kardinaal terug uit. Laten we er beter rustig bij blijven en bidden dat de Geest van God het conclaaf aanstuurt.