De kerk moet katholieke holebi’s uitdrukkelijk welkom heten, stelt de Amerikaanse jezuïet James Martin. Hij deelt enkele reflecties voor holebi’s die worstelen met kerk en geloof.
In de nasleep van het bloedbad in Orlando, heeft de ‘Gay Pride’ een extra lading gekregen. Nu zal zeker niet iedere LHBT’er (verzamelnaam voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) meelopen in de parade. Sommige mensen staan liever aan de kant om de stoet toe te juichen. Sommigen houden helemaal niet van parades. Jammer genoeg zijn er ook mensen die het nog altijd lastig vinden om te accepteren wie ze zijn, en die ook worstelen met hun relatie met God.
Jij hoort evengoed bij de kerk als de paus of de bisschoppen
Daarom wil ik enkele overwegingen delen met LHBT-katholieken, in het bijzonder de jongeren onder hen, die wellicht worstelen met hun relatie met God en met de kerk.
Op de eerste plaats, onthoud dat je geschapen bent door God. Psalm 139 zegt over God:
U hebt mij samengevlochten in mijn moeders schoot.
Dank voor het ontzagwekkend wonder dat ik ben,
voor het wonder van uw werken; hoe ga ik U ter harte.
Heb je het ooit zo bekeken? God vlocht jou samen in je moeders schoot, God maakte jou zoals je bent en gaf jou aan de wereld. Jij bent Gods geschenk aan de wereld. Je bent, zegt de psalmist, een “ontzagwekkend wonder”.
Ten tweede, aan hen die zich buitengesloten voelen door de kerk: onthoud dat je net zozeer een plek hebt in de kerk als de paus of de bisschoppen dat hebben, of als ik dat heb. Hoe ik dat weet? Omdat je gedoopt bent. Met het sacrament van het doopsel werd je welkom geheten in de kerk. Bij de Eerste Heilige Communie werd je welkom geheten aan de tafel van de Heer, bij je Vormsel ontving je het zegel van de Heilige Geest.
Jezus zocht altijd de mensen op die zich uitgesloten voelden
Natuurlijk houdt het daarmee niet op. Je hebt Gods genade nodig, je moet je zonden onder ogen durven zien, openstaan voor voortdurende bekering. Maar dat geldt voor iedereen in de kerk. Dus ook in dat opzicht ben je evenzeer onderdeel van de kerk als ieder ander.
Ten derde, luister naar wat paus Franciscus zegt in zijn apostolische exhortatie Amoris Laetitia, over de vreugde van de liefde:
Daarom benadrukken wij dat iedereen, ongeacht zijn seksuele geaardheid, gerespecteerd en in zijn waardigheid moet worden bevestigd en met zorg en respect moet worden behandeld. Zorgvuldig moet worden vermeden dat zij op enige manier onrechtvaardig of met agressie en geweld worden behandeld. Wij moeten zorg dragen voor een respectvolle begeleiding van diegenen met een homoseksuele neiging, opdat zij de wil van God in hun leven begrijpen en die volledig kunnen vervullen.
Dus blijf hoop houden voor jouw kerk
Misschien heb je het gevoel dat de kerk jou niet altijd welkom heeft geheten, maar er zijn dingen aan het veranderen. Paus Franciscus spreekt graag over het optrekken met mensen. Steeds meer worden mensen in de kerk aangemoedigd om met jou op te trekken. Dus blijf hoop houden voor jouw kerk.
Tot slot: vergeet niet dat Jezus van je houdt. Vaak voelen LHBT’ers zich in de marges van de kerk staan. Maar in het evangelie lezen we nu net, dat Jezus aanhoudend de mensen in de marge opzoekt, en hen welkom heet in de gemeenschap. Jezus zocht altijd de mensen op die zich uitgesloten voelden, en zorgde ervoor dat zij weer het gevoel hadden erbij te horen.
Dus leer Jezus kennen – door het evangelie te lezen, door tijd met Hem door te brengen in gebed, Hem te ontmoeten in de eucharistie en Hem te herkennen in je broeders en zusters. Jezus begrijpt jou, Jezus kent jou. Dus leer Hem ook kennen. En wees trots op wie je bent: een geliefd schepsel van God, een lid van de kerk, en een broeder en zuster van Jezus, die meer van jou houdt dan je weet.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in America Magazine, tijdschrift van de jezuïeten in de VS.
James Martin SJ is jezuïet, priester te New York en auteur van diverse bestsellers over spiritualiteit. Hij is redacteur en columnist van het katholieke tijdschrift America.