Nieuwjaar is geen liturgisch kerkelijk feest. Doordat christenen elkaar in de kersttijd “gelukkig Nieuwjaar” wensen, krijgt die nieuwjaarswens wel een rijke Bijbelse achtergrond.
Meestal kijkt men met dankbaarheid terug op het verlopen jaar, om alles wat goed en mooi was. Zelf zag ik in mijn familie twee kinderen geboren worden. Nu mag ik als overgroot-nonkel genieten van het geweldige mysterie van een zich ontwikkelend nieuw menselijk leven.
Wie dan die Bijbelse mens kan beter het verlangen in ons voeden naar betere tijden?
Helaas is het leven zo dat er ook vorig jaar heel wat gebeurde dat eerder tot droefheid stemt en ongelukkig maakt. Misschien dichtbij; verloren we vrienden of naastbestaanden of zagen we hen ernstig ziek worden. Misschien werden we zelf getroffen door zwaar onheil. Misschien was het verder weg, maar daarom niet minder jammerlijk of tragisch. We kunnen vandaag niet terugkijken zonder bezorgd te zijn om alles wat er in ons “gezamenlijk huis” gebeurt. Oorlogsgeweld, hongersnood, natuurrampen en al de ellende die te maken heeft met de opwarming van de aarde verhinderen veel mensen gelukkig nieuwjaar te vieren.
Onze hi-tech maatschappij is wat menselijk doen en laten betreft helaas niet anders dan de wereld waarin de Bijbelse schrijvers leefden. De catastrofale natuurrampen die zij beschrijven, zaaien ook nu nog dood en vernieling. Misschien zelfs meer dan ooit. Maar wie dan die Bijbelse mens kan beter het verlangen in ons voeden naar betere tijden? Wie anders zal ons helpen uitkijken naar een tijd waarin alle tranen uit onze ogen worden gewist, waarin geween en smart niet meer zijn? Een wereld waarin al het oude voorbij zal zijn, zoals de schrijver van het boek Openbaring de christengemeenten, die gebukt gaan onder vreselijke vervolgingen, doet dromen.
Deze bijna ongelofelijke verwachting werd tijdens de Adventstijd opnieuw in ons wakker gemaakt. Met Kerstmis gingen we naar de stal waar het kind is geboren dat die verwachting komt verwezenlijken. Want “Hij die op de troon is gezeten, zegt: Zie Ik maak alles nieuw”. Hij kondigt “een nieuwe aarde” aan “waarin gerechtigheid woont” (2 P 3, 13). Veel eeuwen daarvoor leerde Ezechiël al hoe die wereld van gerechtigheid er kan komen. Godsspraak van Jahweh: “Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven… Ik zal jullie mijn geest geven en zorgen dat jullie volgens mijn wetten leven en mijn regels in acht nemen.” (Ez. 36, 25)
Een christelijke nieuwjaarswens is meer dan een wat formele gelukwens om voorspoed in het komend jaar. Hij wordt uitgesproken tegen de achtergrond van de adventsverwachting, die met Kerstmis tot ons kwam. Een “gelukkig Nieuwjaar” met de wens dat Gods Geest meer in ons leven en in onze wereld zou komen waaien, ons uit het oude dat verkeerd liep zou bevrijden en ons een nieuwe weg zou helpen inslaan waarin “wetten en regels” en niet leugens en fake news onze menselijke samenleving beheersen.
Het is een wens voor vrede in plaats van oorlogsgeweld
Gedreven en vernieuwd door die Geest, wensen we troost te brengen waar verdriet is, bemoediging waar moedeloosheid heerst, steun waar tegenspoed mensen overkomt. Het is een wens voor vrede in plaats van oorlogsgeweld, voor gerechtigheid in plaats van onrecht, voor goedheid in plaats van harteloosheid. Dan mag “gelukkig Nieuwjaar” ook “zalig Nieuwjaar” zijn.