Kan ik deze zomer ook met Jezus en andere leerlingen “op een eenzame plaats” (Mc 8,4) in het koele gras gaan zitten? Al onze vriendschappen verdienen dat, vooral die van Jezus. Door tijd met elkaar door te brengen worden relaties verdiept en gevoed.
Jezus gebiedt ons om te gaan zitten (Mc 8,6). Dat wil zeggen: alle activisme en zorgen opzij zetten, er gewoon zijn en doen wat Jezus doet: danken (Mc 8,6). Wie dankt, vermenigvuldigt. Wat niet wordt bedankt, gaat verloren. Wat voedt mij, wat verzadigt mij?
Jezus vraagt ons rechtstreeks: “Hoeveel broden hebben jullie?” (Mc 8,5) Laten wij de tijd nemen om aandachtig zijn vraag te horen voordat we deze al te vlug, al te gehaast beantwoorden. Jezus rekent op het brood dat ieder heeft, en deelt het uit vanuit de dankzegging. Allicht geven wij ons brood veel te vlug uit handen, zonder het eerst elke dag in zijn handen te laten en in zijn dankzegging te marineren zodat het vermenigvuldigt en meer mensen voedt en verzadigt. Hij herkent het brood dat mij gegeven is, vrucht van de aarde en van mensenhanden, het brood dat ik mee heb gemaakt.
(tekst gaat door onder afbeelding)
In een prachtig ivoren reliëf dat in Salerno wordt bewaard, lijkt het alsof Jezus de bron is van alle brood: hij deelt twee mooie, volle, ronde broden uit, die twee van zijn leerlingen waardig ontvangen, de handen in Byzantijns linnen gewikkeld alsof het de eucharistie betrof. Twee andere leerlingen delen stukjes brood met mensen die in groepjes in het heerlijk lange gras zitten (zes vrouwen zitten samen op de eerste rij). Maar het gaat ook omgekeerd: op hun beurt ontvangen zij alle stukjes die overblijven: zeven manden vol (Mc 8,8).
Jezus brengen aan wie moeilijker rechtstreeks met Jezus in contact komen
Ook al wordt Jezus groter getoond (wat zijn majesteit uitdrukt), het lijkt mij verkeerd daaruit af te leiden dat de vier bemiddelaars belangrijker zouden zijn dan de mensen aan wie zij het brood verdelen. Het gaat eerder over het belang van de bemiddeling: Jezus brengen aan wie moeilijker rechtstreeks met Jezus in contact komen, aan hen die niet weten waar hem te vinden, aan hen die hem niet eens zoeken. Bruggenbouwers zijn geen priesterlijke elite maar gewone, kwetsbare gelovigen die heen en weer blijven gaan van honger naar bron, van danken naar delen, van ontvangen naar geven, om het brood dat hier wonderlijk wordt vermenigvuldigd te delen met mensen die hunkeren naar vrede, vrijheid en vergeving. Hebben wij zelf, voordat wij leerlingen werden, hem ook niet ontvangen dankzij bemiddelaars die wij nog steeds met naam en toenaam diep in ons hart bewaren?
Beeld: Anoniem (12de eeuw), Broodvermenigvuldiging, ivoor, Diocesaan museum van Salerno