Wufte wielertruien tussen de eerbiedwaardige kruiswegstaties: het is even wennen. Toch stap je gesterkt weer op de fiets na een bezoek aan dit Belgische bedevaartsoord voor wielrenners.
Het kon natuurlijk niet uitblijven. Maria’s voorspraak bij haar Zoon in de hemel werd al voor zoveel zaken aangeroepen. Zo legden vanouds zeelui hun lot in haar handen; mensen onderweg herinnerden zich dat zij met een ezeltje gereisd had – hoewel daar althans in de Bijbel met geen woord over wordt gesproken. Zo stellen gelovigen zich voor dat zij, acht maanden zwanger, van Nazareth naar Jeruzalem reisde, en met het pasgeboren kind – onder de hoede van haar man Jozef – van Bethlehem naar Egypte vluchtte.
Kerk van Klein-Sinaai, Stekene.
Geen wonder dus dat ook fietsers bij haar hun toevlucht zochten. We moeten ervoor naar het kerkje van Klein-Sinaai in het West-Vlaamse Stekene op de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Het begon bij de Lourdesgrot buiten de kerk. Een fietser hing er zijn oude fiets op, toen hij een nieuwe aanschafte en bad op voorspraak van de Heilige Maagd om bescherming ‘op de baan’. Anderen volgden dat voorbeeld.
De Lourdesgrot.
Al gauw groeide het kerkje uit tot een bedevaartplek voor fietsers en wielrenners. Binnen kwamen steeds meer wielerspullen te hangen. Verzamelaars brachten er truien van beroemdheden als Eddy Merckx, Francesco Moser, Jurgen Van den Broeck, Thomas Dekker.
Even wennen: al die wufte kledingstukken tussen de eerbiedwaardige kruiswegstaties. Maar bij enig nadenken heel zinvol. Immers in de kerk brengen we ons dagelijks leven voor de Heer. Wij vragen of Hij van ons leven, zíjn leven wil maken, en ons wil vervullen van zijn Heilige Geest. Dus ook in het verkeer, of in de wielersport.
Wielerparafernalia in de kerk.
Ik mis in de kerk nog een verwijzing naar de zalige Daniel Brottier, bezield legeraalmoezenier en plattelandspastoor. Hij stierf in 1936 op 60-jarige leeftijd. Zijn liefhebberij was wielrennen.
Intussen heeft Klein-Sinaai zich verbroederd met het veel bekender wielerkapelletje van Notre-Dame-des-Cyclistes in het Zuid-Franse Labastide d’Armagnac, waar de Spaanse wielrenner Luís Ocaña zijn huwelijk liet inzegenen en van waaruit hij in 1994 werd begraven. Er is zelfs een pelgrimsroute voor fietsers uitgezet tussen dat prachtige romaanse kapelletje en het kerkje hier in Vlaanderen.
Onze Lieve Vrouwe van de Fietsers
Blijf in Klein-Sinaai nog even verwijlen bij het beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Fietsers. Zij wordt niet afgebeeld met het kind Jezus bij zich, maar met fietswielen. De kunstenares vermeldt er nog bij ‘dat het gebruik van metaal bij het beeld verwijst naar het doorzettingsvermogen en de Goddelijke kracht’. Gesterkt stap je weer op de fiets.