Teamspirit, verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor de natuur. Die waarden staan centraal bij een bijzondere buitenschoolse activiteit van het Sint-Jozefcollege in Turnhout (B): een zomerkamp in de bergen. Een impressie in woord en beeld.
Al meer dan 50 jaar organiseert het Sint-Jozefcollege van Turnhout jaarlijks zijn zomerkampen. Een foldertje van de Sint-Paulusjeugdkampen dat begin jaren ’60 op het bureau van toenmalig prefect pater Renaat Dumon SJ lag, zou in 1963 leiden tot het eerste collegekamp, toen nog naar Holzgau in Oostenrijk: pater prefect voorop met de brommer, de kampgroep in de bus er achteraan! Vandaag de dag verblijven de meer dan 200 deelnemers in vier leeftijdsgebonden kampgroepen gedurende tien dagen in drie pittoreske valleien van Wallis: Val d’Hérens, Val d’Anniviers en Saastall. Na vele jaren van hartelijke samenwerking met Jeugdkampen Zwitserland (JKZ) zorgt onze kampleiding nu zelf voor het vastleggen van de verblijven, het busvervoer en de bevoorrading ter plaatse. Zij kan daarbij rekenen op de steun van een groep gedreven leerkrachten, leerlingen, oud-leerlingen, ouders en vrijwilligers.
Deze buitenschoolse activiteit in de zomervakantie geeft ons opvoedingsproject een extra dimensie. Hier krijgt het leren samenleven optimale kansen. Hier worden jongeren uitgedaagd om zich te ontplooien in sociaal engagement. Het samenleven van begeleidende leerkrachten en jongeren vormt de basis van vriendschap, waardering en vertrouwen. Een cruciale trekkersrol is er weggelegd voor de monitoren (oudste leerlingen en oud-leerlingen) die een uniek kampprogramma begeleiden en animeren, die zich bekommeren om elke deelnemer.
In een collegiale geest en teamspirit wordt er ruimte geschapen voor creativiteit en verantwoordelijkheid. Zo krijgt de ignatiaanse notie van ‘magis’, of ‘uitmuntendheid in dienstbaarheid’, op de collegekampen gestalte. Wij willen zoveel mogelijk leerlingen bij dit project te betrekken en geven door de bijdrage uit de ‘sociale kas’ ook kansarme jongeren de gelegenheid om te genieten van deze unieke belevenis.
In het geweldige bergdecor ontspruiten vanzelfsprekend belangrijke waarden: zin voor avontuur, respect voor de prachtige fauna en flora, zorgzaam met elkaar omgaan, onvoorwaardelijk voor elkaar in de bres springen… Je wordt uitgedaagd om mee te bouwen aan het groepsgebeuren waarin iedereen zich mag en kan uitleven. De directeur van Jeugdkampen Zwitserland heeft een grote waardering voor onze kampen: “Duizenden jongeren belichamen waardevolle sleutelwoorden: durf, inzet, soberheid, edelmoedigheid, ontvankelijkheid, verwondering, liefde voor de bergen, vriendschap en geluk. Of de collegekampen dan zo anders zijn dan andere kampen? Jazeker! Hun aanpak en stijl zijn apart, de uitgesproken en beleden verwachtingen liggen hoog! Voor ons dragen zij het kwaliteitslabel van een beproefd opvoedingsmodel.”
De berglucht zorgt voor een dagelijkse portie energie om ons kampprogramma waar te maken. Krakende ochtendgym, sensationele bergtochten waaronder een heroïsche tweedaagse, rustgevende bezinningsmomenten, boeiende natuurexploraties, taken rond het kamp, kampavonden en ongedwongen samenzijn wisselen elkaar af! Hoe velen hebben hier niet de liefde voor de bergen ontdekt? Samen in cordee, stap voor stap, zwoegend en soms naar adem happend, genietend van het feeërieke berglandschap en de eindeloze vergezichten, door wederzijdse bemoediging samen naar de top! Dan besef je hoe afhankelijk je bent van de goodwill van die andere!
Daar worden vriendschapsbanden gesmeed voor het leven. In de ontmoetingen met oud-leerlingen zijn de collegekampen steeds het eerste gespreksonderwerp. Zij mijmeren met heimwee over de unieke belevenissen en dragen een rugzak vol herinneringen mee aan Arolla, Saas Grund, Grimentz, Les Haudères, Evolène, Zinal…
Wie de bergen wil ontdekken, moet een pad vinden waar altijd Iemand met je is, Iemand die zijn hand op je schouder legt en zegt: “Ik ga in mensen met je mee, hoog de bergen in!” Weg van alle drukte en uiterlijk vertoon vinden we onszelf terug in de wondere wereld van de Schepper. In dat grootse bergdecor voelen we ons geborgen in Zijn liefdevolle handen. Deze schat aan échte vreugde willen we doorgeven tijdens onze tochten samen met elkaar en naar elkaar.
Ons samenzijn eindigt niet in het hooggebergte. Na de herfstvakantie worden alle deelnemers, ouders en sympathisanten uitgenodigd op de traditionele Zwitserlandavond met een schitterende klank- en beeldmontage over de voorbije kampen. De ouders zijn ontzettend dankbaar dat hun kinderen kunnen deelnemen aan deze tiendaagse vakantiebelevenis. De hartelijke ontmoetingen op deze avond bemoedigen ons om verder te gaan met de voorbereiding van een nieuw kampjaar. Daarbij gedenken wij de stichter en bezieler van onze collegekampen, de pas overleden pater Dumon, voor zo vele jaren van belangeloze inzet voor zijn en onze kampen.
Jan Caers is oud-leerkracht en -directeur van het Sint-Jozefcollege in Turnhout, en was vele jaren lang kampleider van de collegekampen in de bergen.