De documentaire La Voz Del Pueblo schildert de rampzalige en gewelddadige situatie in Honduras, gezien door de ogen van journalisten die werken bij Radio Progreso.
Honduras, centraal gelegen in Midden-Amerika, telt ruim 8 miljoen inwoners en is een van de armste landen in Latijns-Amerika: 60 procent van de gezinnen is volgens de statistieken arm, 40 procent zelfs extreem arm.
Honduras gaat gebukt onder geweld en corruptie
Drugskartels en andere bendes vormen een doorlopende levensbedreiging voor ieder die zich tegen hen verzet of hun activiteiten aan het licht probeert te brengen. De afgelopen vijf jaar zijn er zo alleen al 36 journalisten vermoord.
Volgens gegevens van de Verenigde Naties is het dan ook het meest gewelddadige land ter wereld, met 90 moorden per jaar op elke 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Mexico is dit getal 21 ½, in de Verenigde Staten 5 en in Nederland slechts 1.
Het land lijdt daarnaast onder een hoge mate van corruptie. Dit uit zich ook op het platteland, waar zoals ook elders in Latijns-Amerika grote internationale mijnbouwbedrijven boeren van hun land verdrijven ten behoeve van grootscheepse afgravingen. En dit gebeurt met daadwerkelijke steun van de overheid en de politie.
De bovenaan deze pagina getoonde film La Voz Del Pueblo (de Stem van het Volk) is een 18 minuten durende documentaire, in de Verenigde Staten uitgebracht door het Ignatian Solidarity Network. Deze documentaire schildert de rampzalige en gewelddadige situatie van het land, gezien door de ogen van journalisten die werken bij Radio Progreso.
De documentaire dwingt respect af voor het werk dat deze journalisten – ondanks alle bedreigingen – verrichten
Dit radiostation, dat al sinds 1970 gerund wordt door jezuïeten, wil dichtbij de mensen staan, de stem van het volk zijn. Dat geldt met name ook voor de slachtoffers; zij vinden een luisterend oor bij deze journalisten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral sinds de rechtse militaire coup in 2009 het radiostation en de medewerkers ervan geconfronteerd worden met voortdurende bedreigingen.
De film – Spaans gesproken, met Engelse ondertiteling – toont het geweld in het dagelijks leven van de mensen, hun angsten, maar uiteindelijk ook hun hoop op een betere toekomst. De huidige directeur, pater Melo Moreno, getuigt van zijn vaste vertrouwen dat uiteindelijk het kwaad en het geweld niet het laatste woord zullen hebben, maar dat de krachten van het goede zullen overwinnen,
Een documentaire die respect afdwingt voor het werk dat deze journalisten – ondanks alle bedreigingen – verrichten voor de toekomst van hun land.