Nida had bijna een zetel in het Nederlandse parlement veroverd. Deze islamitische partij had een belangrijke rol kunnen vervullen. “Mij trof de vergelijking met de ChristenUnie.”
In het begin van de verkiezingsavond werd in een van de prognoses de politiek partij Nida genoemd als mogelijke kanshebber. Later verdween ze weer van het lijstje en kwam ze ook niet meer terug. Acht jaar geleden is de partij opgericht. Inmiddels heeft ze zetels veroverd in de gemeenteraden van Rotterdam, den Haag en Almere. Het moment leek aangebroken om de stap te zetten naar de landelijke politiek.
Nida wil er zijn voor alle moslims, ongeacht etnische of religieuze achtergrond. Op de lijst met 31 kandidaten voor deze verkiezing tonen de namen de diversiteit in achtergrond, de foto’s van vrouwen met en zonder hoofddoek ook de religieuze breedte.
Mij trof de vergelijking met de ChristenUnie.
Bij het lezen van de visie en de standpunten van de partij, trof mij de vergelijking met de ChristenUnie. Beide hechten groot belang aan de religieuze inspiratie, ook in het politieke handelen, en aan ethische dilemma’s. Maar beide tonen zich ook sterk geëngageerd in de grote maatschappelijke problemen van onze tijd. Dit laatste blijkt ook uit de maatschappelijke functies van de eenendertig kandidaten op de Nida-lijst.
Haar inspiratie verwoordt Nida als: “Geïnspireerd door de stem van het geweten, de oproep van de tekenen in natuur en samenleven en de boodschap van profeten.” Dat het woord “profeten” in het meervoud wordt gebruikt onderstreept de breedte van de inspiratie: voor een moslim omvat dit meervoud ook de Joodse en christelijke profeten.
En wat de missie betreft lezen we op de website: “Voor een geloofwaardige politiek & samenleving, zorgzaam voor het leven van mens en natuur, eerlijke welvaart van arm tot rijk, kansrijk voor ieders talent en toekomst, en de inclusie van jou, mij, zij tot wij: één wereld in één land als één familie.”
Even leek het erop dat ze de stap van de grote-steden-politiek naar het landelijk niveau konden zetten. Te midden van een vijfentwintigtal nieuwe partijen op het immense verkiezingsformulier (waaronder nog een tweede islamitische partij) hebben ze het zeker niet slecht gedaan (ruim 25.000 stemmen), maar kennelijk was de stap nu nog te groot.
Een vertegenwoordiger van Nida zou hier een eigen rol kunnen vervullen
Persoonlijk vind ik het jammer. Ik heb weliswaar niet op Nida gestemd, maar hun aanwezigheid in het parlement had ik een aanwinst gevonden. Natuurlijk, er zijn nu al moslims onder de parlementsleden, maar zij identificeren zich vooral met het programma van hun bredere politieke partij.
In het parlement wordt er wel gesproken (en vanuit het ultra-rechtse kamp ook geroepen) over moslims en de islam, maar het gesprek met moslims ontbreekt. Een vertegenwoordiger van Nida zou hier een eigen rol kunnen vervullen, des te belangrijker nu de drie ultra-rechtse partijen samen bijna twintig procent van de zetels gaan bezetten.
Afbeelding Fatima Aboulouafa, was kandidaat namens Nida.