Wandelend door Museumpark Orientalis ervaart Jan Peters de gemeenschappelijke ondergrond van jodendom, christendom en islam – een voorbeeld voor politici in binnen- en buitenland.
Op de Heilig Landstichting, onder de rook van Nijmegen, wordt dezer dagen de laatste hand gelegd aan de inrichting van de ‘Verborgen Tuin’. Deze kleine, beschutte tuin was de inzending van Israël naar de Floriade in Venlo afgelopen jaar. Mede dankzij de steun van de ambassade kan deze nu opnieuw worden opgebouwd op zijn definitieve plek in het museumpark Orientalis.
Deze ‘Hidden Garden’ neemt de bezoeker mee op een korte reis door het land van de Bijbel, waarbij het landschap en de natuur centraal staan. Uitgangspunt zijn de zeven soorten fruit en graan die in het Oude Testament worden genoemd als de belangrijkste landbouwproducten van het land. Deze planten zijn in de tuin verwerkt. Tussen de planten liggen rotsblokken uit de zes belangrijkste archeologische locaties van Israël, waaronder de Dode Zee, Jeruzalem en Eilat. De tuin is ontsloten via een wandelpad waarin kopieën zijn aangebracht van vloermozaïeken uit een zesde-eeuwse synagoge. Het wandelpad komt uit op een rond pleintje met daarop een put waarin regenwater wordt opgevangen.
Als je niet begint met elkaar ontmoeten, dan komt verzoening en vrede zeker niet tot stand
Deze tuin ligt op loopafstand van het Arabisch-islamitische dorp, dat mede door een schenking van het sultanaat Oman onlangs is gerenoveerd en uitgebreid. Je ervaart, wandelend door het park, de gemeenschappelijke ondergrond van jodendom, christendom en islam. En je beseft hoe de landen in het Midden-Oosten, hoe verschillend ook, dezelfde culturele wortels hebben.
In dat Midden-Oosten lijkt in deze dagen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken erin te slagen Israëli’s en Palestijnen weer samen rond te tafel te krijgen. Of hij succes zal hebben en er een weg naar vrede wordt geopend kan nu nog moeilijk worden voorspeld, maar als je niet begint met elkaar ontmoeten, naar elkaars idealen en zorgen luisteren, dan komt verzoening en vrede zeker niet tot stand. Samen rond de tafel is een begin met belofte.
Samen rond de tafel, elkaars idealen en zorgen proberen te delen… Toen afgelopen maand de Rotterdamse christelijke scholenvereniging CVO de zorg voor de islamitische Ibn Ghaldoen school overnam na de recente grote problemen aldaar, was de PVV er als de kippen bij om hierover haar afkeuring uit te spreken. Dit samen optrekken past immers niet in “onze joods-christelijke traditie”, een geliefkoosde uitdrukking van een partij die ik nog nooit op het beleven en uitdragen van christelijke waarden heb kunnen betrappen.
Ontmoeten, naar elkaars idealen luisteren, elkaars zorgen delen, samen rond de tafel, samen wandelen door de Verborgen Tuin en het Arabische dorp, dat is een van de dromen van het Museumpark Orientalis. De geringe afstand tussen de tuin en het dorp is hiervan een krachtig symbool.
Afbeeldingen, van boven naar beneden: het Arabische dorp in Museumpark Orientalis; de ‘Hidden Garden’ in aanleg. Foto’s: Jan Peters SJ.