Het boekje Innerlijke Kracht bundelt 15 columns die jezuïet Mark Rotsaert schreef voor Tertio. Columns die je kunt “gebruiken als handleiding voor je eigen gebedsleven”, schrijft Dries van den Akker.
Mark Rotsaert SJ is ook voor de lezers van Ignis webmagazine geen onbekende. Hij is een autoriteit op het gebied van ignatiaanse spiritualiteit. Doceerde dat een aantal jaren in Rome aan de Gregoriana waar hij ook rector was. Eerder was hij binnen de jezuïetenorde onder andere tien jaar voorzitter van de Europese provinciaalsvergadering. In een uitvoerig voorwoord door Emmanuel van Lierde, hoofdredacteur van Tertio, een Vlaams cultureel weekblad met open oog voor de menselijke samenleving vanuit christelijk perspectief, wordt Rotsaert op uiterst sympathieke wijze aan de lezer voorgesteld.
Vanuit Rome schreef Rotsaert wekelijks een column voor Tertio. Aanleiding was meestal een concrete gebeurtenis, zoals de jaarwisseling, de examenperiode aan de universiteit, een bezoek sinds langere tijd aan zijn thuisland België, een brief van de door hem bewonderde paus Franciscus, enzovoorts.
Waar hij de inspiratie van het evangelie meent aan te treffen en waar niet
Een vijftiental van die columns werden gebundeld in een boekje van zo’n zestig pagina’s, getiteld Innerlijke kracht. Die titel geeft precies weer waar het Rotsaert om te doen is. Hij probeert te onderscheiden welke drijfveren, welke inspiraties er schuilgaan achter alles wat er in de samenleving plaatsvindt, en dan vooral de Europese samenleving; waar hij de inspiratie van het evangelie meent aan te treffen en waar niet; welke ‘kwaliteiten en hoedanigheden een mens tot mens maken’. Daarbij hoopt hij terug te vinden ‘respect, trouw, betrouwbaarheid, mededogen, rechtvaardigheid, vrijmoedigheid, liefde’ (p.59). Daarnaast is er een aparte column over ‘de kracht van minzaamheid’.
In een nawoord spreekt hij het verlangen uit dat deze deugden de grondslag zullen vormen van ‘het nieuwe normaal’ van de samenleving na COVID-19. Zo gezien is dit een boekje van verlangen. Geheel in de geest van Ignatius die in zijn Geestelijke Oefeningen de bidder steeds aanraadt het gebed te beginnen met te vragen ‘wat ik verlang’.
Dat verlangen is de grondslag voor elke column. In zekere zin geeft dit boekje dus inzage in Rotsaerts eigen gebedsleven. En schildert hij niet een zelfportretje, wanneer hij schrijft, naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van een zustercongregatie: ‘Hoe sterker het fundament waarop een mens zijn leven bouwt, hoe groter de kans dat de wisselvalligheden van het leven hem of haar niet uit het lood slaan. Zo kun je je leven bouwen op het geloof dat er een God is en dat die God een liefhebbende God is. Die liefhebbende God kan in het begin van je volwassen leven een kracht zijn die je in staat stelt om je leven samen met een ander op te bouwen. Na meer dan een halve eeuw is die liefhebbende God je op een andere manier nabij, zacht en teder…’?
Welke verlangens leven er in mij en hoe of waar vind ik die terug in de wereld om mij heen?
Een boekje dat uitstekend kan dienen als geestelijke lezing. Maar je kunt het ook gebruiken als handleiding voor je eigen gebedsleven: welke verlangens leven er in mij en hoe of waar vind ik die terug in de wereld om mij heen? Of als hulp bij het proces van onderscheiding. Zo inspireert het mij persoonlijk om juist buiten de bekende paden van de het christelijke geloofsleven en de bijbehorende cultuur, te proeven hoe en waar Gods Geest daar wellicht werkzaam is.
Mark Rotsaert SJ. Innerlijke kracht. Averbode, 2021, 64 blz. € 14,50