Om de Wereldjongerendagen meer diepgang te geven organiseren de jezuïeten wederom een eigen voorprogramma: MAGIS. De deelnemende jongeren staan voor een pittige uitdaging, zeggen de organisatoren. “Aan het einde van het programma ben je een ander mens.”
De laatste voorbereidingen zijn in volle gang: folders in meerdere talen worden gedrukt, identiteitspasjes voor de deelnemers worden gemaakt, via internet en sociale media wordt de nodige tamtam gemaakt. De puntjes op de i van een enorme onderneming: MAGIS, het internationale voorprogramma van de jezuïeten bij de Wereldjongerendagen deze zomer in Polen. Het motto: “To give and not count the cost”, geven zonder aan de kosten te denken – een frase ontleend aan, wie anders, Ignatius van Loyola.
De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten, vertelt de Poolse jezuïet Paweł Kowalski (foto), een van de drijvende krachten achter de organisatie. Ongeveer 1650 deelnemers van over de hele wereld zullen op 15 juli beginnen aan een intensief tiendaags programma, om van 26 tot en met 31 juli feestelijk af te sluiten met de WJD in Krakau. Met begeleiding van jezuïeten en vrijwilligers erbij bestaat de MAGIS-equipe uit zo’n 2100 man.
Wat voor mensen zijn dat? Is er zoiets als een typische MAGIS-ganger?
“De typische MAGIS-ganger is bovenal een moedig persoon”, lacht Paweł Kowalski. “Waarom? Nou het vergt toch moed om uren, soms dagen naar Polen te reizen, waar het weer vaak belabberd is en de taal onverstaanbaar. Maar serieus: ik denk dat de deelnemers moedig zijn, omdat MAGIS een risico met zich meebrengt. Je loopt een reëel risico dat MAGIS je leven verandert. Aan het einde van het programma ben je een ander mens dan je aan het begin was. Het is echt heel uitdagend.”
Experiment tijdens een eerdere editie van MAGIS.
In welk opzicht? Wat kun je vertellen over dat programma?
“Het programma bestaat uit drie delen. Allereerst is er een gezamenlijke ontmoeting in Łódź, een stad in het midden van Polen. Daar ontmoeten we de generaal overste van de jezuïeten, pater Adolfo Nicolás, die ons op een missie stuurt: de zogenoemde experimenten. De deelnemers gaan dan uiteen in kleinere groepen, naar één van de ongeveer honderd plekken in Polen, Tsjechië, Slowakije en Litouwen, waar ze deel zullen nemen aan culturele, sociale, spirituele of artistieke activiteiten. Ook zijn er groepen die op pelgrimage gaan – te voet, fietsend, kanoënd, zeilend, enzovoort.”
“Ieder experiment is dus anders. Maar wat ze gemeen hebben, is dat elke deelnemer wordt uitgedaagd om God te vinden in zijn of haar werkzaamheden, in gebed, in de gemeenschap. Daarvoor moet iedereen de confrontatie aangaan met z’n eigen angsten, onzekerheden, zwakheden. Juist daarom zijn de experimenten zo ingrijpend, kunnen ze je leven echt veranderen.”
“Wat bij MAGIS gezaaid is, moet je nadien water blijven geven”
“Na een week komen we allemaal weer bij elkaar in Częstochowa, een belangrijk bedevaartsoord in Polen. Waarom daar? We willen doen als Ignatius, die zich bij ieder ingrijpend moment in zijn leven wendde tot Maria voor hulp. In Częstochowa is het oudste Maria-heiligdom van Polen te vinden. Iedereen kan daar een moment van persoonlijke inkeer beleven, in stilte bij de beroemde icoon van de zwarte madonna. Na afloop van die bijeenkomst stappen we met z’n allen op de trein naar Krakau voor de WJD.”
Gebedsbijeenkomst tijdens een eerdere editie van MAGIS.
Hoe verandert MAGIS de ervaring van de Wereldjongerendagen?
“De ignatiaanse spiritualiteit zoekt altijd de diepte op. De WJD kun je ervaren als een gewoon popfestival – met optredens, samenzijn met vrienden, gezelligheid, dansen. Daar is niets mis mee, maar een voorprogramma als MAGIS geeft wel meer diepgang aan het evenement. Het helpt jongeren de WJD te ervaren als een geschenk van God.”
“Maar zoals bij elke retraite, kan het ook zijn dat je de vruchten pas een tijdje later plukt – als je weer thuis bent, terug in het ritme van alledag. Natuurlijk is het daarvoor belangrijk dat je datgene wat tijdens MAGIS gezaaid is onderhoudt, water blijft geven. De jezuïeten bieden daarvoor volop hulpmiddelen aan, zoals Bidden Onderweg, de dagelijkse gebedspodcast voor op je smartphone. We moeten er mee aan de slag gaan, actief blijven, om méér op Christus te lijken – dat is wat ‘magis’ ten diepste betekent.”
Meer informatie over MAGIS: magis2016.org. Ignis Webmagazine zal deze zomer tijdens het evenement de persoonlijke impressies publiceren van een Nederlandse deelneemster.