Vandaag, op de feestdag van Sint Willibrord, viert Ignis Webmagazine zijn eerste verjaardag. Jan Bentvelzen SJ, provinciaal overste van de Nederlandse jezuïeten, staat stil bij de vruchten van één jaar Ignis.
“Niet uit de manier waarop iemand over God spreekt kan ik opmaken of zijn ziel door het vuur van de goddelijke liefde is heengegaan, maar op de manier waarop hij over aardse dingen spreekt.” Deze woorden zijn van Simone Weil, de Franse filosofe, mystica en sociale activiste die leefde in de eerste helft van de 20ste eeuw.
Ignis Webmagazine wil een getuigenis van dat vuur zijn. En Ignis wil dat vooral zijn door gelovig te spreken over aardse dingen: cultuur, politiek, wetenschap. Die inspiratie wordt goed verwoord door Simone Weil, maar de inspiratie van Ignis ligt op de eerste plaats bij Ignatius van Loyola, die God zocht en vond in de gewone en ongewone gebeurtenissen en taken van ons aardse bestaan.
Een jaar geleden, op het feest van Sint Willibrord, werd Ignis gelanceerd. Het was een gebeurtenis in kleine kring. We waren met niet veel meer bijeen dan de twaalf gezellen met wie Willibrord landde in onze streken om het Evangelie te verkondigen en de grondslag te leggen voor de cultuur van het christelijke Europa. De dag was niet per ongeluk gekozen. Ignis wilde het Evangelie stem geven in onze streken en inspiratie bieden aan mensen die waarde hechten aan een christelijk Europa.
Is dat gelukt in het afgelopen jaar? Dat is moeilijk te zeggen. Als het gaat om aantallen van bezoekers dan telt Ignis in de internetwereld nog nauwelijks mee. Maar de artikelen bereiken een veel groter publiek dan je bereikt via tijdschriften of lezingen of preken. Als het om kwaliteit gaat dan denk ik dat het in het afgelopen jaar gelukt is om hoogwaardige artikelen te schrijven met een gestage regelmaat. Daarbij is een goed evenwicht gevonden tussen artikelen die de religieuze en kerkelijke bron van de inspiratie van Ignis over proberen te dragen en de artikelen waarin vanuit die inspiratie gekeken wordt naar wat zich in de wereld afspeelt.
Ignatius, Willibrord, Simone Weil… het zijn slechts drie namen in een lange rij van mensen die geleefd hebben vanuit de christelijke traditie, die gepoogd hebben naar de wereld te kijken vanuit het perspectief van een gelovige. Mensen die de wereld gestalte willen geven volgens de idealen die hun door Jezus van Nazareth zijn aangereikt. In die traditie wil Ignis staan. Ignis laat gelovige mensen aan het woord die nu staan in concrete situaties als de Arabische ‘lente’, de secularisering van West-Europa, de vluchtelingenproblematiek, de ethische dilemma’s van de voortschrijdende wetenschap, de aangetaste reputatie en omstreden positie van de Kerk in de Westerse wereld, enzovoort.
Ignis biedt ook aan de individuele gelovige hulp door de meditaties en catechese en vooral door de aandacht die gegeven wordt aan de ignatiaanse onderscheiding; die helpt hem of haar het geloof persoonlijk te beleven en een eigen plaats te vinden in de huidige kerk en maatschappij. Ignis heeft in het afgelopen jaar een bescheiden en sympathieke bijdrage geleverd op het gebied van hedendaags geloven en moderne spiritualiteit.
Ik ben de redactie daarvoor zeer dankbaar en ik wens Ignis nog vele vruchtbare jaren om het vuur brandend te houden van het geloof dat Willibrord in onze streken bracht.