Op 18 oktober wordt de gedachtenis van Sint Lukas gevierd. Met Matteus, Markus en Johannes behoort hij tot de vier evangelisten, schrijvers van de verhalen over Jezus. Markus was de eerste die een evangelie samenstelde, waarschijnlijk rond het jaar 55. Zijn evangelie is het kortste van de vier. Matteus en Lukas gebruiken hem als uitgangspunt, en voegen elk eigen verhalen toe. Zij schrijven omstreeks het jaar 75. Onderling verschillen zij soms aanzienlijk. Dat komt mede door het feit dat Matteus’ evangelie bedoeld was voor mensen die vertrouwd waren met het joodse geloof; Lukas schrijft juist voor buitenstaanders en vreemdelingen. Zo’n twintig jaar later komt Johannes als laatste. Zijn evangelie is niet opgebouwd als een verslag van de gebeurtenissen, maar als een theologie in verhaalvorm.
Stel je voor dat we Lukas’ evangelie niet zouden hebben gekend, wat zouden we dan in ons geloofsleven allemaal hebben gemist? Om te beginnen het gebruik om met Kerstmis een stalletje neer te zetten. Want Lukas is de enige die vermeldt dat de pas geboren Jezus in een kribbe werd neergelegd. Overigens hebben latere generaties gelovigen daar het stalletje omheen verzonnen; Lukas schrijft daar niets over. Wat zouden we nog meer gemist hebben? De lofzangen van Maria (het ‘Magnificat’) en de lofzang van Zacharias. Beide lofzangen worden elke dag in de getijden gebeden of gezongen! Ook zouden we nooit geweten hebben van beroemde verhalen als de Barmhartige Samaritaan en de Verloren Zoon, om er maar twee te noemen. Zo zouden we ook nooit gehoord hebben dat Jezus op het kruis bad: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.” Toch een van de meest indringende woorden van Jezus. Zouden we zonder dat citaat ooit beseft hebben, hoe eindeloos ver de liefde en de vergeving van God gaat?
Zonder Lukas zouden we ook nooit dat prachtige verhaal gehoord hebben van de Emmaüsgangers. Daarin wordt verteld hoe Hij na zijn opstanding zonder herkend te worden meewandelde met twee gedesillusioneerde leerlingen, en hun weer nieuwe moed gaf. Om nog maar te zwijgen van het bijbelboek Handelingen van de Apostelen, waarin onder meer verteld wordt van Jezus’ hemelvaart en de nederdaling van de Heilige Geest met Pinksteren.
Misschien is het een idee om vandaag de bijbel ergens op een opvallende plek neer te leggen, opengeslagen bij een tekst van Lukas?