De jointjes rokende tieners in de portieken rond Guido’s huis boezemen hem angst in. Totdat hij ze aanspreekt en merkt dat vooroordelen hinderlijk in de weg zitten.
Een dag na de aanslag op de kerk in Sri Lanka werden de beelden van beveiligingscamera’s vrijgegeven waarop de aanslagpleger te zien is. Als een koelie loopt hij met een, voor zijn lijf drie maten te grote rugzak, gelaten naar zijn eindbestemming. Zijn pad kruist een vader met aan de hand zijn kleine dochter. Zij reikt nauwelijks verder dan vaders bovenbenen en schrikt als er ineens een grote rugzak voor hen langsloopt. Met een natuurlijke affectieve beweging aait de toekomstige massamoordenaar over het bolletje van het meisje. Een onbewuste, liefdevolle reactie voor een naaste, tegenover een latere daad van haat als represaille voor de aanslag op een moskee duizenden kilometers verderop in Christchurch.
Begeleiders die een luisterend oor boden en hen geestelijk bemoedigden
In mijn buurt in Amsterdam-Oost waren tot een paar jaar geleden redelijk wat jongerencentra die jongeren opvingen die anders tot ’s avonds laat over straat zwierven en overlast veroorzaakten. In deze centra vonden ze sportieve en educatieve afleiding, die hun ouders onvoldoende konden schenken. Maar ook begeleiders die een luisterend oor boden en hen geestelijk bemoedigden. Totdat het toenmalige stadsbestuur – voornamelijk gevormd door mensen die in het homogene, ver weg gelegen Amsterdam-Zuid wonen – besloot dat er gekort moest worden op het budget vanwege het ontbreken van aantoonbaar nut, dan wel het inspelen op geruchten dat er zou worden gedeald in drugs.
Na het sluiten van de jongerencentra voelden deze voormalige bezoekers zich buitengesloten door de gemeenschap en vonden troost bij elkaar op straat of in de later berucht geworden scooterbendes. Frappant genoeg is, in het enige jongerencentrum in de buurt dat nog wel open was, enkele maanden geleden een tiener vermoord door een mede-tiener die met zijn scooter op de vlucht sloeg. Verstoken van liefde van zowel familie als gemeenschap, laaide de haat met de jaren op tot een kookpunt.
Wraak is makkelijker te hanteren op wie je nog niet zo goed kent
Dat haat ook snel ontvlambaar kan zijn, bewezen de christelijke buurtbewoners van de ontplofte kerk in Sri Lanka. Als wraak trokken zij langs de deuren van door islamitische bewoonde huizen om er huis te houden. Zij kozen evenwel voor de pas geïmmigreerde moslims die niet lang ervoor vanwege religieus geweld uit hun thuisland waren gevlucht. Wraak is toch makkelijker te hanteren op de ander die je nog niet zo goed kent.
Enkele van de tieners bij mij in de buurt die voorheen naar het buurthuis gingen, spendeerden nu hun dagen jointjes rokend in de portieken in mijn straat. Net als de andere buren meed ik ze, uit angst (de aanname althans) ervan langs te krijgen. Tot ik merkte dat een oudere dame niet meer goed naar buiten durfde en ik ze erop aansprak. Toen bleken ze aardig en begripvol. Ze vousvoyeerden er zelfs bij. Soms lopen wij strikt onze ingeprogrammeerde gedachten achterna, dat wij bij echt contact op straat vergeten stil te staan bij dat moment zelf. Bij die korte affectieve verbondenheid.