Welke artikelen bleven de redactie bij in 2023? We zetten ze op een rijtje. En we willen graag weten: welk artikel bleef u het meest bij?
Toelichting: Jos Moons had gelukkig de intuïtie om bij het afleggen van zijn geloften de geloften te beschrijven die hij eigenlijk had willen afleggen, zou dat gekund hebben. Het is typisch een Ignis-bijdrage, omdat het een werkelijkheid toont onder de, als het ware, officiële werkelijkheid. In het kort ziet hij vijf geloften: “Als ik zelf de geloften had kunnen formuleren, dan zou ik de gelofte van gebed hebben afgelegd. Ten tweede, de gelofte van de mildheid. Ik had ook graag de gelofte toegevoegd van de innerlijke vrijheid: dat ik probeer aan niets vast te zitten. Alleen aan God. Ten slotte had ik de gelofte van het onderscheiden toegevoegd: de wonderlijke combinatie van het innerlijke aanvoelen en het rationele afwegen die “onderscheiding der geesten” heet en die tot weldadige wijsheid leidt. En eigenlijk moet er ook nog een vijfde gelofte bij, die van de dienstbaarheid.”
Lees alle artikelen die Ben Frie zelf in 2023 schreef.
Katholiek onderwijs: doe minder, als je je religieuze missie wilt redden
Toelichting: Mijn keuze illustreert waar ik in dit derde pensioenjaar niet meer naast kan kijken: je kan me wegnemen uit de school, maar de school niet uit mij. Onderwijs blijft me passioneren en bijzonder na aan het hart liggen. Jonathan Malesic omschrijft een probleem dat ook in het Vlaamse onderwijs volop aan de orde is: scholen worden overvraagd en dreigen altijd meer weg te drijven van hun kerntaak. Een school op drift kan leerlingen geen ankers bieden. En die hebben ze zo nodig. Daarom sluit ik me van harte aan bij het pleidooi van de auteur: school, durf te kiezen voor wat je als je centrale missie ziet en communiceer hier helder over. Alleen zo zal je enthousiast mee vorm kunnen geven aan de toekomst van je leerlingen en bij uitbreiding aan die van de wereld. En is dat niet wat onderwijs hoort te doen?
Heerlijk Ignatiaans ook, zijn oproep: durf te kiezen, probeer samen te onderscheiden wat er echt toe doet. Minder kan meer zijn.
Lees alle artikelen die Myriam van den Eynde zelf in 2023 schreef.
Toelichting: Dit artikel eiste mijn aandacht voor een wonder waaraan wij al te zeer gewend zijn maar dat ons door de getuigenis van een voorheen gehandicapte mens als nieuw en verrassend geopenbaard wordt. Ja, het leest als het verhaal van een wonder.
Toelichting: De vier advent essays van gevangenisaalmoezenier Siska Deknudt, zetten me op een verrassende en appellerende manier op weg, richting kerstmis, om te zoeken naar het “intacte stukje mens in ieder van ons”.
Lees alle artikelen die Leo de Weerdt zelf in 2023 schreef.
De verborgen schittering in het leven van Teilhard de Chardin
Toelichting: Mijn jongenshart leeft het meest op bij het adventsverhaal illegaal pannenkoeken eten in de gevangenis van gevangenisaalmoezenier Siska Deknudt. Omdat het van nature iets moois is om te doen, het niet mag vanwege de regels en alle mensen meewerken om het toch te laten gebeuren. Daar zit een groot deel van mijn jeugdfrustratie in opgesloten en daarom kan ik me er bijzonder goed bij voelen om het te lezen. Mijn ziel gaat het meest aan van het verhaal van Teilhard de Chardin hoe hij geloofde dat alle dingen elkaar vinden. Eigenlijk is het eerste verhaal een concreet voorbeeld van het tweede verhaal.
We willen graag weten welke verhaal u bijbleef. Wilt u het met ons delen? Mail het ons op redactie@igniswebmagazine.nl of vul het hier in.
Foto door Kenta Kikuchi via Unsplash