Kardinaal Konrad Krajewski liet al eens douches voor daklozen installeren in het Vaticaan. Onlangs brak hij de wet om 450 daklozen weer van elektriciteit en water te voorzien.
Kardinaal Konrad Krajewski, de aalmoezenier van de paus, beschreef het als een wanhopig gebaar. Op zaterdagavond 11 mei kroop hij in een mangat bij een Romeins gebouw om 450 daklozen, onder wie meer dan honderd kinderen, weer van elektriciteit te voorzien.
Het gemeentelijke elektriciteitsbedrijf had een week daarvoor de stroomtoevoer afgesloten omdat de bewoners – die sinds 2013 als krakers in het staatseigendom hadden geleefd – een aanzienlijke achterstallige elektriciteitsrekening hadden ontvangen. De bewoners van dit grote, oude gebouw, niet ver van de Sint-Jan van Lateranen, bleven achter zonder verlichting en zonder mogelijkheid om het water te verwarmen of de koelkasten te laten functioneren.
“Het was een bijzondere situatie. Wanhopig.”
Op de vraag of het waar was dat hij persoonlijk de putdeksel omhoog had getild en naar beneden was geklommen om het gebouw weer aan te sluiten, vertelde hij aan de krant Corriere della Sera: “Het was een bijzondere situatie. Wanhopig. En ja, ik neem alle verantwoordelijkheid op me”.
Door de zegels op de stroomtoevoer te verbreken, brak de pauselijke aalmoezenier ook de wet. Maar hij had geen berouw, is te lezen in L’Osservatore Romano: “Het was een gebaar van menselijkheid, in het besef van de mogelijke gevolgen maar in de overtuiging dat het noodzakelijk was voor het welzijn van deze mensen. Als er een boete komt, zal ik die betalen.”
Het was, zei deze 55-jarige Poolse priester, een situatie die vroeg om “een daad van menselijkheid”. De ambtenaren die dit probleem hadden kunnen oplossen werkten niet, want het was weekend. Hij vond niemand die het probleem kon oplossen.
‘Don Konrad’, zoals de kardinaal in de volksmond wordt genoemd, werd in 2013 door paus Franciscus uitgekozen om diens rechterhand te zijn in het bijstaan van de arme en kwetsbare mensen in Rome. In 2018 benoemde hij hem zelfs tot kardinaal, om te benadrukken dat “de armen een prioriteit zijn in dit pontificaat”.
Don Konrad, nog maar net terug van een bezoek aan vluchtelingenkampen in Griekenland, kende de situatie in dit gebouw goed. Hij wist dat de mensen die er wonen nergens anders heen konden. Velen van hen zijn werkloos en hebben geen geld voor voedsel. De hele week had hij voedsel en medicijnen naar het gebouw laten brengen en zelfs een ambulancedienst verzorgd.
Er wonen hier kinderen en de eerste vraag is: ‘Waarom zijn zij in deze situatie?’
La Repubblica, een van de belangrijkste kranten van Italië, noemde hem op de voorpagina “de Robin Hood van de Paus”. Matteo Salvini, de vice-premier van Italië en behorend tot de xenofobe partij Lega Nord, deelde die mening niet. Hij verklaarde: “Het steunen van illegaal gedrag is nooit een goed signaal [om mensen te geven]”.
Salvini zei dat veel Italianen “ook als ze het moeilijk hebben” toch hun rekeningen betalen. Hij vertelde op een politieke bijeenkomst dat de bewoners van het gebouw het elektriciteitsbedrijf 300.000 euro schuldig waren, en dat hij de rekening naar de kardinaal zou sturen.
De aalmoezenier van de paus zei dat hij de elektriciteit voor deze wanhopige gezinnen zou betalen tot de situatie zou stabiliseren, maar – zei hij – “geld is niet het echte probleem is. Er wonen hier kinderen en de eerste vraag is: ‘Waarom zijn zij in deze situatie?'”.
Hij merkte daarbij op dat dit niet de enige dramatische situatie in het hedendaagse Rome is waarin bewoners zonder huis, zonder werk en soms zelfs zonder eten zitten. “Waar zijn de mensenrechten in Europa gebleven? Probeer zelf eens een paar uur zonder elektriciteit in uw huis te zitten”, zei hij tegen de Corriere della Sera.
Met de volledige steun van de paus heeft hij een gratis medische dienst voor de armen ingericht
Op verzoek van de paus reikt kardinaal Krajewski dagelijks op vele manieren de hand aan de armen, door hun voedsel, kleding, slaapzakken en medicijnen te verstrekken. Met de volledige steun van de paus heeft hij een gratis medische dienst voor de armen ingericht en ook een aantal creatieve ideeën verwezenlijkt, zoals het installeren van douches en kappersdiensten voor daklozen, direct onder het raam van het Vaticaan waar de paus dagelijks het Angelus voorbidt.
Deze acties ten gunste van de armen genieten veel waardering onder de bevolking, maar ze hebben ook geleid tot een bescheiden protestmanifestatie bij het Sint-Pietersplein, georganiseerd door een kleine maar luidruchtige politieke minderheid rond minister Salvini.
Foto: CNS Vatican Media