
André Cnockaert sj woont in een jezuïetenhuis in Heverlee. Daar belt plotseling een moslim aan om zijn medeleven te betuigen. Het raakt André die het ervaart als een boodschap van een engel bij het overlijden van paus Franciscus.
Paus Franciscus zal zeker de geschiedenis ingaan als de paus die eerbied en broederlijkheid heeft betoond tegenover “alle mensen van goede wil”, andere godsdiensten en culturen. Men zal moeilijk vergeten de ontmoeting en warme omhelzing tussen paus Franciscus en Groot Imam Ahmed el-Tayed van de beroemde Al-Ahzar moslim Universiteit in Caïro.Dat deze broederlijke openheid weerklank vond ook bij de basis, hebben we mogen ondervinden in het jezuïetenhuis van Heverlee.
Ik was natuurlijk ook blij dat een zekere Mohamed bloemen kwam afgeven bij het overlijden van onze goede paus
Ziehier het verhaal van onze overste, pater Mark Rotsaert:
“Dinsdag in de paasweek om 17.30 ging de bel. Ik ging naar beneden en daar stond een jonge, vrij grote man van ongeveer 24 jaar. Ik deed de deur open.
‘U bent Pater Mark’, zei hij onmiddellijk. Een beetje verbouwereerd zei ik: ‘Ja, dat ben ik’. Hij zei dat hij Mohamed heette en in Leuven studeerde voor burgerlijk ingenieur. Hij had twee boeketjes bloemen in de hand, een met een tiental kleine roze bloemetjes, de andere met drie paarse tulpen nog in de knop.
Ik dacht even: ‘Er verjaart niemand vandaag in huis’, maar hij was me voor: ‘Ik kom deze bloemen afgeven als medeleven bij het overlijden van paus Franciscus’. Nu was ik helemaal van streek. Maar ik was natuurlijk ook blij dat een zekere Mohamed bloemen kwam afgeven bij het overlijden van onze goede paus.
Ik hoop dat wanneer deze tulpen helemaal open zullen zijn er een goede paus zal zijn verkozen
Hij voegde er nog aan toe: ‘Ik hoop dat wanneer deze tulpen helemaal open zullen zijn er een goede paus zal zijn verkozen.’ En toen verliet hij het huis, zoals engelen altijd doen op het einde van hun bezoek…”
Beide ruikertjes staan in onze huiskapel.