Waarin is mijn partijprogramma christelijk? Verschillende politici beantwoorden die vraag voor ons. Bina Chirino (26) is verkiesbaar namens de ChristenUnie: “We hoeven niet bang te zijn om te dromen over grote veranderingen.”
Van huis uit heb ik meegekregen dat iedereen kan bijdragen aan een betere wereld, in zijn of haar directe omgeving. Ieder mens, op welke plek ook, kan vandaag beginnen met zorgdragen voor zijn medemens. Mijn moeder maakte dat altijd heel praktisch. Hadden we eten over, dan bracht ze een deel naar iemand die het goed kon gebruiken. Waren we uit onze kleren gegroeid, dan was er in de parochie wel een ander gezin met jonge kinderen.
Ik was ziek en gij hebt mij bezocht
“Want ik had honger en gij hebt mij te eten gegeven. Ik had dorst en gij hebt mij te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en gij hebt mij opgenomen, ik was naakt en gij hebt mij gekleed, ik was ziek en gij hebt mij bezocht, ik was in de gevangenis en gij hebt mij bezocht.” – Mattheus 25:35-36
Christus had in het bijzonder oog voor de zwakken in de samenleving, en zat zelf ook in de hoek waar de klappen vallen. Hij zag onrecht gebeuren, en deed er iets aan. De huidige crisis legt haarscherp bloot wat de rafelranden van onze samenleving zijn. Voor de meest kwetsbare Nederlanders is deze tijd het zwaarst: zij voelen de crisis het meest in de portemonnee en belanden in een sociaal isolement, met alle gevolgen van dien.
Ik geloof in de veerkracht van onze samenleving. In deze crisistijd zien we hoe groepen ondernemers, studenten en buren bewogen worden om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. Dat is bemoedigend, maar soms is die veerkracht niet voldoende en is een systeemverandering nodig. Ik denk dan vooral aan het onderwijs.
Als voorzitter van een jongerenorganisatie krijg ik veel zorgwekkende signalen van mensen die het minder zichtbaar moeilijk hebben: jongeren. In het neo-liberale systeem zijn je verdiensten van jou en je verliezen ook. Dat is de boodschap die zij te horen krijgen. De focus ligt voor jongeren te weinig op persoonlijke ontwikkeling en teveel op prestatie en efficiëntie. Daardoor ervaren zij al vroegtijdig mentale druk. Bovendien is hun toekomst onzeker; het vinden van een vaste baan of een betaalbare woning is voor jongeren een bijna onmogelijke opgave.
We zijn voorbijgangers die deze aarde lenen van God.
Daarom pleit ik ervoor dat jongeren meer ruimte en rust krijgen om mens te zijn en te worden. Dat verdienen ze. Het leven is niet zo maakbaar als hen vaak wordt voorgehouden. Dat kan geboden worden in de vorm van docenten die de tijd krijgen om hen te vragen hoe het echt met ze gaat. En door jongeren meer tijd te geven om te leren en te groeien, zonder dat dat meteen financiële gevolgen heeft.
Bijdragen aan een betere wereld betekent voor mij ook: zorgen voor Gods schepping. Samen met veel andere jongeren maak ik mij zorgen over de snelle opwarming van de aarde en de aantasting van de natuur. De aarde is er niet alleen voor de huidige generatie, we moeten haar doorgeven. Juist daarom is het belangrijk dat jongeren een stem krijgen in het klimaatdebat. Als we beseffen dat we niet alleen op deze wereld zijn, betekent dat een bewustere omgang met mens, dier en natuur. We zijn voorbijgangers die deze aarde lenen van God.
Jezus liet zien hoe we in het klein kunnen beginnen met barmhartig zijn. Hij liet ook zien dat we niet bang hoeven te zijn om te dromen over grote veranderingen. Daarom wil ik mij politiek inzetten, als bondgenoot van burgers. Deze verkiezingen zijn een kans om, gebaseerd op een eeuwenoude boodschap, met nieuwe inzichten en nieuwe hoop aan de slag te gaan.