Werken aan wereldvrede en pelgrimstochten ondernemen, twee passies van Gied ten Berge. Ze komen mooi samen in zijn goed leesbare proefschrift Pelgrimeren met een missie.
Vier jaar geleden schreef Gied ten Berge in Ignis over zijn fietstocht van Loyola via Montserrat naar Manresa. In het voetspoor van Ignatius, te fiets over een route die als wandelroute was uitgezet. Voor hem was het een echte pelgrimstocht, bezinnend en met een open oog voor alles wat hij tegenkomt. Hij vertelt hoe hij op die tocht getroffen werd door ontmoetingen en gesprekken onderweg. Een gepassioneerde pelgrim.
Een andere passie van hem was sinds jaar en dag het werken aan vrede, wereldvrede. Zijn werk bij de christelijke vredesbeweging was tegelijk zijn passie. De situatie in het Midden-Oosten, bron van grote conflicten en gevaar voor de vrede, ging ook Gied ter harte. De laatste jaren werd hij sterk geraakt door de roep van de christenen in Palestina, een roep om aandacht van hun medechristenen, een roep ook om solidariteit.
“Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden”
Eind 2009 brachten Palestijnse christenen, met brede steun van hun kerkelijke leiders, hun zogenaamde “Kairos-document” uit, “een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden” luidt de ondertitel van de Nederlandse vertaling. Het is een prangende oproep. Wat Gied ook direct aansprak was de concrete oproep aan christenen om op bedevaart te blijven komen, maar met open oog voor wat zich nu afspeelt in Israël en in Palestina.
De oproep uit het Kairos-document luidt:
“Om onze werkelijkheid te verstaan, zeggen we tegen de kerken: ‘Kom en zie!’ Wij zullen ons aandeel leveren om jullie de waarheid van onze harde werkelijkheid te laten zien. We zullen jullie ontvangen als pelgrims die naar ons toe komen om te bidden en een boodschap van vrede, liefde en verzoening te brengen. Jullie zullen de feiten leren kennen van dit land en de bewoners, zowel de Palestijnen als de Israëli’s.”
Deze oproep, het “Kom en zie initiatief”, heeft Gied geraakt. Kom op bedevaart naar het Heilig Land (Gied zelf zal telkens bewust het bijvoeglijk naamwoord “heilig” weglaten), maar bezoek niet alleen de oude monumenten, de “dode stenen”. Zoek ook naar de “levende stenen”, ontmoet ook de medechristenen daar en hoor hun zorgen, hun roep om aandacht en gerechtigheid.
Gied heeft dergelijke pelgrimsreizen geëntameerd en een beroep gedaan op organisaties van pelgrimsreizen om aan deze oproep gehoor te geven.
En nu ligt er zijn nieuwe boek: Pelgrimeren met een missie.
Gied kiest voor een brede interpretatie van de term
Het pelgrimeren boeit hem en in zijn boek vertelt hij in bijna vijftig bladzijden de geschiedenis van met name de christelijke pelgrimages door de tijd heen, met name de tochten naar Jeruzalem en “het Land”, en de motivatie en interpretaties daarvan. Natuurlijk ontbreekt ook Ignatius niet. Maar ook de Kruistochten vinden er hun plaats, al kun je vraagtekens zetten bij het pelgrimage-karakter van deze invasies. Maar Gied kiest voor een brede interpretatie van de term. Bijna vanzelfsprekend legt hij telkens opnieuw de link naar het “Kom en zie”-initiatief.
Het boek is de afsluiting en bekroning van zijn studie als cultuurwetenschapper en als theoloog. Vanuit beide optieken wordt het fenomeen pelgrimage belicht en geanalyseerd.
Pelgrimeren met een missie is een wetenschappelijk werk, het is zijn academisch proefschrift, maar ondanks de beperkingen die dit genre oplegt, is Gied erin geslaagd een goed leesbaar boek te schrijven, waarin veel materiaal en theorievorming (sociaalwetenschappelijk en theologisch) wordt gepresenteerd en besproken, maar op een bevattelijke manier. De auteur neemt zijn lezer bijna aan de hand mee door eerst aan te geven wat hij zal gaan doen om telkens op het eind te memoreren wat hij heeft gedaan, alvorens naar het volgende onderwerp over te gaan.
Het boek verdient een brede aandacht, ook van kerkelijke leiders en niet het minst van de organisatoren van bedevaarten en van toeristische reizen naar “het Land”.
Hier vind je meer informatie over het boek van Gied ten Berge: Pelgrimeren met een missie.