Gevangenisaalmoezenier Leo De Weerdt SJ is de eerste gast in Over Leven Gesproken, de podcast van Ignis. We krijgen een inkijkje in het hart van een bezield mens.
Gevangenisaalmoezenier Leo De Weerdt SJ vertelt in de eerste aflevering van de podcast Over Leven Gesproken over zijn werk. Verschillende mensen uit de gevangenis, met wie hij enkele jaren optrok, komen het gesprek binnenwandelen. De afdruk die zij in zijn ziel achterlieten, tonen hoezeer De Weerdt betrokken is bij deze beschadigde mensen.
Geen podcast missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Of abonneer je op de podcast op iTunes, Soundcloud of Spotify.
Een plek waar je moet vechten om niet verloren te raken wanneer de hoge muren op je afkomen
Leo De Weerdt brengt dagelijks heel wat uurtjes door in de Brusselse gevangenis Sint Gillis. Als hoofdaalmoezenier luistert hij naar de verhalen van de gevangenen. Waar gaan die over? Over schuld, schaamte, pijn, verdriet en de kwetsbaarheid van de menselijke waardigheid. Geknakte zielen openen zich. Leo probeert de mens te zien zoals hij of zij is, en in die mens te zoeken naar waarheid, waardigheid en hoop – zaken die dikwijls onder druk staan in het gevangeniswezen.
Rick Timmermans gaat met jezuïet Leo De Weerdt in gesprek. Over zijn werk, zijn spiritualiteit en de lessen die hij leerde in de gevangenis.
‘Misschien klinkt het paradoxaal, maar ik heb mijn eigen vrijheid herwonnen in de gevangenis, in het begeleiden van mensen die in de gevangenis verblijven. Ik heb namelijk gezien dat zij mij ergens leren om in de waarheid van het leven te gaan staan. Wanneer je met gevangenen in contact komt, weten zij al te goed: er is iets misgelopen in mijn leven. De bedoeling van ons type begeleiding is om daarover met hen in gesprek te gaan. Een van de belangrijkste facetten van dit soort gesprekken is om de gedetineerde uit te nodigen terug in de waarheid van zijn of haar leven te gaan staan. Dat is een moeilijke oefening, maar die werkt heel bevrijdend.’
‘Dat heeft te maken met wat er gebeurd is. Durven erkennen wat er is fout gelopen. Velen hebben er schrik voor om in die beweging te gaan staan. Het paradoxale van dergelijke dynamieken is dat als je dat eenmaal durft, dan werkt dat bevrijdend…